Tiho noći Grigorije spava

episkop.JPG

Tiho noći Grigorije spava

Preosvešteni vladika Grigorije, tokom besjede u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila u trebinjskom naselju Hrupjela, kritikovao je preglasnu muziku u Trebinju i rad pojedinih ugostitelja. Kako prenosi trebinjski portal „Saransak“, vladika se žalio da zbog preglasne ludačke muzike koja se čuje do kasno u noć ne može mirno da spava u gradu i odmori se od napornih obaveza. Vladika i ja smo rijetko kada istomišljenici, ali ovaj put se potpuno slažem sa vladikinom inicijativom i smatram da policija, brojne insepkcijske službe i institucije moraju efikasnije da rade svoj posao, obezbjede poštovanje zakona, javni red i mir. Grad koji želi da ostvari značajne prihode od turizma mora da nađe balans između zabave i provoda za mlade, koji treba da se organizuju u diskotekama sa odgovarajućom opremom i zvučnom izolacijom, i neophodnog mira i reda za građane i goste.

Čudno je jedino što vladika drži besjedu građanima, koji nisu ni najmanje odgovorni i koji sami na neki način ispaštaju zbog buke, nepravde i nerada institucija. Svima je poznato da je većina glasnih ugostitelja pristalice vladajuće stranke, neki od njih su i kandidati na odborničkim listama, pa bi vladika umjesto vjernicima slovo trebao da drži Luki Petroviću i od njega zatraži da apeluje i umiri svoje stranačke kolege. Vladika me umnogome podsjeća na kneza Miloša Obrenovića, koji je takođe bio reformator, evropejac, veoma moderan i nekonvencionalan vladar za svoje vrijeme, koji je od svojih podanika tražio da tjeraju druge ptice oko konaka kako mi nervozni knez mogao mirno da spava.

Pitanje je da li bi vladici Grigoriju smetala glasna muzika da umjesto u centru Trebinja, živi u nekom manastiru kao ostale vladike. Iako većina građana ćuti i suzdržava se da glasnije prokomentariše vladikine transformacije, ipak mnogima za oči upada činjenica da vladika Grigorije ne živi u manastiru, kao ostale vladike i monasi Srpske pravoslavne crkve, već da ima novu i luksuzno opremljenu rezidenciju u centru Trebinja. Vladika je prije nekoliko godina skinuo mantiju, u javnosti se pojavljuje u elegantnim odijelima i ostaloj svetovnoj garderobi, i po stilu i načinu života ne razlikuje se mnogo od svojih vjernika. Svakako nije na meni da sudim i donosim zaključke, i ne znam da li se nekada o ovom pitanju raspravljalo na Saboru naše Crkve. Ipak smatram da bi umjesto što kritikuje vjernike i traži od njih da trpe i podnose teret života u totalitarnom neuređenom društvu, vladika svoj autoritet i prijateljske veze sa moćnim političarima i privrednicima trebao da iskoristi kako bi se popravila teška situacija u društvu i položaj većine vjernika.

Nažalost svjedoci smo da vladika često vjernike stavlja u drugi plan, o čemu govori i odnos prema dubrovačkim Srbima i nedavno iseljenje Srpskog-nacionalnog vijeća grada Dubrovnika iz svog sjedišta. Naime grad Dubrovnik je dugi niz godina plaćao zakup Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj za 15 m2 kancelarijskog prostora, ali je vladika donio odluku da srpsko Vijeće istjera na ulicu iz plaćenih crkvenih prostorija, i dodatno komercijalizuje prostor kako bi dobio veću kiriju i zakup.

Srbi u Dubrovniku, kao i u cijeloj Hrvatskoj, predstavljaju možda i najugroženiju nacionalnu manjinu u Evropi koja je izložena velikom pritisku i asimilaciji, pa istjerivanje jedinih političkih predstavnika na ulicu od strane Crkve predstavlja veliki udar na malobrojne preostale Srbe. Crkva i Eparhija trebali bi biti vodeći zaštitnici i stub okupljanja Srba i pravoslavaca u Dubrovniku i Hrvatskoj, umjesto što im maćehinski okreće leđa i ostavlja ih na cjedilu. Uz kritike preglasne muzike vladika Grigorije bi zato trebao povesti više računa o svojim postupcima, mnogo važnijim pitanjima, promijeniti štetnu odluku i riješiti nesuglasice sa dubrovačkim Srbima, Crkvenom opštinom i čelnicima Srpskog nacionalnog vijeća u Dubrovniku.

Nebojša Vukanović