Teslićki nož u srce demokratije i društva

noz.jpg

Teslićki nož u srce demokratije i društva

Izbušene gume i nož zaboden u krov automobila uplašene odbornice SNSD-a iz Teslića Dijane Đekanović, koja je zabrinuta za svoju djecu i porodicu zbog učestalih prijetnji i opomena njenih partijskih kolega, više je nego jasan pokazatelj u kakvoj državi i društvu živimo. Njen kolega Dragan Nikolić, takođe odbornik SNSD-a u Tesliću, od svojih partijskih kolega dobija prijetnje i ucjene da će inspekcije, policija i poreznici zatvoriti firme njegovih bliskih srodnika ako ne bude bespogovorno slušao lokalne vođe Paertije. Teslić nažalost nije izolovan primjer i slučaj, već se širom Republike Srpske, sprovodi kontinuirano nasilje, zastrašivanje, ucjenjivanje i ponižavanje stanovništva kako bi ono bilo pokorno, trpilo bezakonje i nasilje vlasti.

Zabijane noža u krov vozila, otvorene prijetnje, ubijanje kućnih ljubimaca, ostavljanje glave konja u dvorištu su jasne mafijaške poruke kakve smo do sada mogli vidjeti samo u „Kumu“ i sličnim filmovima, a nažalost nasilje i mafijaške poruke su postale naša stvarnost i svakodnevnica. Ne treba imati nimalo sumnje ko stoji iza ovakvog ponašanja, jer da vlast i država ne podstiču zastrašivanje, ucjene, prijetnje i nasilje, policija i pravosuđe bi vrlo lako i za kratko vrijeme riješili i procesuirali sve slučaje, oštro kaznili počinioce i oštrim kaznama zaustavili pogubno ponašanje. Nasilje nije samo fizičko, već i kulturno, obrazovno, političko, medijsko.. Svjedoci smo da se građanima svakodnevno ispira mozak i kontaminira javni prostor raznim konsturkcijama, lažima, besmislenim spinovima i izmišljanjem neprijatelja kako bi se skrenula pažnja javnosti sa najopasnijih neprijatelja naše nacije i društva koji tiho uništavaju sve pred sobom. Nažalost otuđeni centri moći, koji su okupirali i zloupotrebljavaju institucije Republike Srpske, osjećaju se toliko moćnim da misle da mogu nekažnjeno raditi šta hoće i da nikada neće odgovarati za svoje ponašanje i ogromnu štetu koju svakodnevno nanose sopstvenom narodu.

Nož u krovu automobila odbornice u Tesliću je nož u srce demokratije i društva, i poslednja opomena da moramo prestati uporno da ćutimo i stavljamo glavu u pijesak jer nas se tiče, i jer ćemo svi jedan po jedan doći na udar mafije i postati žrtve nakaradnog sistema ukoliko se ne suprostavimo. Stvari se odvijaju tako brzo da se ne bi trebalo iznenaditi ako se na ulicama uskoro pojave „crne trojke“ i po naređenju Partije i vođe uzmu zakon u svoje ruke i počnu sa kažnjavanjem neposlušnih sa etiketom izdajnika i neprijatelja!

Zato je neophodna tačka preokreta, i trenutak kada će se uspavani probuditi i reći dosta je nasilju i nasilnicima, zaustaviti spiralu ubrzanog propadanja društva i početi sa obnovom institucija koje će štititi pravdu i građane, i od čijeg rada zavisi opstanak i razvoj jedne države.

Nebojša Vukanović