Терор тиранина Неђа Машића у Чајничу

На силу доведени директор Шумског газдинства у Чајничу Неђо Машић силом заводи прави терор по Чајничу, малтретирајући раднике, привреднике и житеље овог малог мјеста. Одред Додикових специјалаца лани је препадом и блокадом Чајнича у рану суботњу зору, омогућио Машићу да након вишемјесечних протеста незадовољних радника и грађана блокада сједне у директорску фотељу. Машић је одмах почео да се свети, иживљава и терорише своје суграђане.

Тиранин Машић је почео да систематски уништава локалне привреднике који имају бренте и баве се прерадом дрвета, а обловина и сировина се даје његовом и Додиковом брату Мухамеду Ел Азаб Факрију, контраверзном власнику фирме ФЛ Стакорина, која је 2014. купила пропалу Стакорину у стечају. Мухамед бира и узима грађу иако Шумском газдинству и држави не плаћа обавезе, а рачун фирме је у блокади од 5.12.2017.

То свједоче и подаци о пословању фирме која је 2015. имала 87 радника, и са 4,8 милиона марака промета остварила добит од 79 754 КМ, да би у 2016.  остала без свих радника а повећала промет и обим посла на 5 302 914 КМ. Поставља ли ико у овој заробљеној, корумпираној и окупираној држави питање гдје је Мухамеду за годину дана нестало свих 87 радника, и како је фирма без иједног запосленог радника у 2016. и 2017. прерадила дрво у вриједности од преко 10 милиона марака? Јасно је да Мухамед има тал са врхом режима, и да се фирма ФЛ Стакорина користи за извлачење новаца до новог гашења и стечаја, док непријављени радници губе на машинама прсте и руке а не могу да се лијече јер немају плаћено здравствено осигурање.

И док властодршци и лажне патриоте (ономо)њиховом брату Мухамеду све дају на одложено и неплаћено, уништавајући наше шумско богатство, локални приватници се гуше и исцрпљују разним притисцима и казнама. Машић упорно саботира договорене испоруке дрвета локалним прерађивачима дрвета, те тражи да се сировина плаћа авансно. Истовремено је наредио инспекцији да свима напише казне како би их потпуно уништио, а Мухамеда оставила без конкуренције. Тако је  републичка инспекција фирму „Црни врх“ казнила са 48 000 марака, фирму „Радоња Д.О.О“ са 25 000 марака, „Вам Д.О.О“ са 14 000 марака, а остале дрвопрерађивачи са казнама од 6 000 до 10 000 марака. Инспектор је данима претресао и општину покушавајући наћи неке неправилности, и свима се извиљавао да је задатак добио „одозго“, и да иза свега стоји Машић. Треба нагласити да се као власник ФЛ Стакорина води фирма „Ферки Д.О.О“ Устиколина, и да газда Мухамед у Федерацији редовно измирује све обавезе према радницима и држави, док је као одговорно лице и директора у ФЛ Стакорина у Чајничу поставио Фадила Ходу да прати процесе и токове новца.


Машић је добио више задатака од ген-сека Луке Петровића током насилног устоличења. Први је да се преко ФЛ Стакорина и осталих дворских фирми извуче што више новаца у црне фондове СНСД-а за предстојеће изборе, што Машић успјешно обавља, а други је да покуша купити одборника, срушити скупштинску већину у Чајнишу и начелника Горана Караџића. Највећи притисак врши управо на свог рођака и имењака, одборника СДС-а у СО Чајниче Неђу Машића, који има исто име и презиме као тиранин. Машић мјесецима врши притисак и уцјењује рођака, нудио му је 50 000 марака да пређе у супротни табор, али карактерни и поштени одборник није поклекао под притиском и уцјенама несоја и тирнина који му је нажалост близак род. Одборник Машић је ратни војни инвалид, отац троје дјеце чија је супруга незапослена, а он на несрећу ради управо код рођака у Шумарству. Зликовац и тиранин Неђо Машић је суспендовао и покренуо против рођака-имењака дисциплински поступак, и жели да га остави без посла. За 28.2.2018. у Сокоцу је заказана главна расправа на којој треба да се донесе коначна одлука о избацивању са посла, уколико се прихвати Машићев приједлог..


Поставља се логично питање какав мораш бити монструм, звјер, болесник и тиранин да због Партије, Луке и Додика малтретираш свог блиског сродника и уништаваш му породицу? Застрашивања, подјеле, освете, притисци и уцјене, које спроводе Додик, његови сатрапи и крволоци, није радила ни ОЗНА послије Другог свјетског рата. Из страха од огорчених мјештана, Машић се већ дуго времена не појављује на јавним мјестима, а горштаци му пријете и планирају да се организују како би поново пружили отпор тиранину, какав се не памти у Чајнишу још од турског вакта.


О девијантном режимском тиранину Неђу Машић писаћу ускоро још нових и интересантних детаља, али треба на крају истаћи да није баш према свакоме груб и злобан, и да има нормалан благ однос са женама, а неколико најближих запослио је у Шумско газдинство којим газдује, да му се нађу при руци, злу не требало.

Небојша Вукановић