palpal

Teror tiranina Neđa Mašića u Čajniču

Na silu dovedeni direktor Šumskog gazdinstva u Čajniču Neđo Mašić silom zavodi pravi teror po Čajniču, maltretirajući radnike, privrednike i žitelje ovog malog mjesta. Odred Dodikovih specijalaca lani je prepadom i blokadom Čajniča u ranu subotnju zoru, omogućio Mašiću da nakon višemjesečnih protesta nezadovoljnih radnika i građana blokada sjedne u direktorsku fotelju. Mašić je odmah počeo da se sveti, iživljava i teroriše svoje sugrađane.

Tiranin Mašić je počeo da sistematski uništava lokalne privrednike koji imaju brente i bave se preradom drveta, a oblovina i sirovina se daje njegovom i Dodikovom bratu Muhamedu El Azab Fakriju, kontraverznom vlasniku firme FL Stakorina, koja je 2014. kupila propalu Stakorinu u stečaju. Muhamed bira i uzima građu iako Šumskom gazdinstvu i državi ne plaća obaveze, a račun firme je u blokadi od 5.12.2017.

To svjedoče i podaci o poslovanju firme koja je 2015. imala 87 radnika, i sa 4,8 miliona maraka prometa ostvarila dobit od 79 754 KM, da bi u 2016.  ostala bez svih radnika a povećala promet i obim posla na 5 302 914 KM. Postavlja li iko u ovoj zarobljenoj, korumpiranoj i okupiranoj državi pitanje gdje je Muhamedu za godinu dana nestalo svih 87 radnika, i kako je firma bez ijednog zaposlenog radnika u 2016. i 2017. preradila drvo u vrijednosti od preko 10 miliona maraka? Jasno je da Muhamed ima tal sa vrhom režima, i da se firma FL Stakorina koristi za izvlačenje novaca do novog gašenja i stečaja, dok neprijavljeni radnici gube na mašinama prste i ruke a ne mogu da se liječe jer nemaju plaćeno zdravstveno osiguranje.

I dok vlastodršci i lažne patriote (onomo)njihovom bratu Muhamedu sve daju na odloženo i neplaćeno, uništavajući naše šumsko bogatstvo, lokalni privatnici se guše i iscrpljuju raznim pritiscima i kaznama. Mašić uporno sabotira dogovorene isporuke drveta lokalnim prerađivačima drveta, te traži da se sirovina plaća avansno. Istovremeno je naredio inspekciji da svima napiše kazne kako bi ih potpuno uništio, a Muhameda ostavila bez konkurencije. Tako je  republička inspekcija firmu „Crni vrh“ kaznila sa 48 000 maraka, firmu „Radonja D.O.O“ sa 25 000 maraka, „Vam D.O.O“ sa 14 000 maraka, a ostale drvoprerađivači sa kaznama od 6 000 do 10 000 maraka. Inspektor je danima pretresao i opštinu pokušavajući naći neke nepravilnosti, i svima se izviljavao da je zadatak dobio „odozgo“, i da iza svega stoji Mašić. Treba naglasiti da se kao vlasnik FL Stakorina vodi firma „Ferki D.O.O“ Ustikolina, i da gazda Muhamed u Federaciji redovno izmiruje sve obaveze prema radnicima i državi, dok je kao odgovorno lice i direktora u FL Stakorina u Čajniču postavio Fadila Hodu da prati procese i tokove novca.


Mašić je dobio više zadataka od gen-seka Luke Petrovića tokom nasilnog ustoličenja. Prvi je da se preko FL Stakorina i ostalih dvorskih firmi izvuče što više novaca u crne fondove SNSD-a za predstojeće izbore, što Mašić uspješno obavlja, a drugi je da pokuša kupiti odbornika, srušiti skupštinsku većinu u Čajnišu i načelnika Gorana Karadžića. Najveći pritisak vrši upravo na svog rođaka i imenjaka, odbornika SDS-a u SO Čajniče Neđu Mašića, koji ima isto ime i prezime kao tiranin. Mašić mjesecima vrši pritisak i ucjenjuje rođaka, nudio mu je 50 000 maraka da pređe u suprotni tabor, ali karakterni i pošteni odbornik nije poklekao pod pritiskom i ucjenama nesoja i tirnina koji mu je nažalost blizak rod. Odbornik Mašić je ratni vojni invalid, otac troje djece čija je supruga nezaposlena, a on na nesreću radi upravo kod rođaka u Šumarstvu. Zlikovac i tiranin Neđo Mašić je suspendovao i pokrenuo protiv rođaka-imenjaka disciplinski postupak, i želi da ga ostavi bez posla. Za 28.2.2018. u Sokocu je zakazana glavna rasprava na kojoj treba da se donese konačna odluka o izbacivanju sa posla, ukoliko se prihvati Mašićev prijedlog..


Postavlja se logično pitanje kakav moraš biti monstrum, zvjer, bolesnik i tiranin da zbog Partije, Luke i Dodika maltretiraš svog bliskog srodnika i uništavaš mu porodicu? Zastrašivanja, podjele, osvete, pritisci i ucjene, koje sprovode Dodik, njegovi satrapi i krvoloci, nije radila ni OZNA poslije Drugog svjetskog rata. Iz straha od ogorčenih mještana, Mašić se već dugo vremena ne pojavljuje na javnim mjestima, a gorštaci mu prijete i planiraju da se organizuju kako bi ponovo pružili otpor tiraninu, kakav se ne pamti u Čajnišu još od turskog vakta.


O devijantnom režimskom tiraninu Neđu Mašić pisaću uskoro još novih i interesantnih detalja, ali treba na kraju istaći da nije baš prema svakome grub i zloban, i da ima normalan blag odnos sa ženama, a nekoliko najbližih zaposlio je u Šumsko gazdinstvo kojim gazduje, da mu se nađu pri ruci, zlu ne trebalo.

Nebojša Vukanović