Терор и мобинг Стевана Бекана

Већ дуже времена поједини радници новоосноване фамозне Јавне установе екологија и безбједност града Требиња, који нису чланови владајуће секте зване СНСД, изложени су мобингу и притисцима директора Стевана Бекана. Дио радника који су истакнути функционери владајуће странке уопште не долази на посао и редовно прима плате, док су са друге стране чланови и симпатизери опозиционих странака изложени разним притисцима, уцјенама и прогону.

Бекан већ дуже времена, по налогу Луке Петровића, пријети неподобним радницима да ће им смањити плате, укинуте радна мјеста и оставити без посла уколико не напусте опозиционе странке и пређу у СНСД. Пријетње се постепено остварују, а то показује примјери Данила Пешића и Срђана Асановића. Бекан је у више наврата вршио притисак на Данила Пешића, демобилисаног борца прве категорије, да напусти ПДП и пређе у СНСД, обећавши као награду боље радно мјесто и већу плату. Кад већ није желио да пређе у СНСД, од Пешића је тражено да замрзне политичко дјеловање и не одлази на партијске састанке.

Пешић према мојим сазнањима није поклекао под притисцима, уцјенама и пријетњама, па му је директор Бекан за казну смањио плату и коефицијент на 4,7 као опомену. Осим Пешића на удару је и Срђан Асановић, такође члан требињског ПДП-а. Бекан је пријетио да ће га оставити без посла и укинути радно мјесто уколико не напусти ПДП и пређе у СНСД. Директор Лукине безбједности већ је почео да реализује пријетње, и приликом недавне систематизације укинуо је радно мјесто Срђана Асановића и премјестио на другу позицију. То је само опомена и врста притиска, а уколико се Асановић и даље се буде опирао уцјенама и притисцима нема сумње да ће га Бекан прогласити вишком и оставити без посла.

Нема ријечи којим би се описало овако срамно понашање локалног партијског апаратчитка, а нажалост слична ситуација је и у осталим јавним предузећима и установама у Требињу. Највећа одговорност је на ген-секу Лакију Лучијану Петровићу који креира атмосферу, а његови чанколисци, које је поставио на руководеће мјеста, само спроводе његова наређења и замисли. Црвени терор почео је одмаг у новембру 2016. кад је Лука дошао на власт и без посла у градској администрацији оставио 45 радника који нису били чланови његове странке, а све се касније постепено пренијело на остале јавне установе.

Све буде и прође, па ће и црвени терор проћи прије него што многи мисле,а важно је у тешким временима сачувати достојанство и пружити отпор насиљу. Против Лукиног чанколисца Стевана Бекана у току ове седмице поднијећу пријаве омбудсману, Инспекцији рада и Окружном тужилаштву због злоупотребе положаја, јер нико нема право да терорише и уцјењује грађане, крши уставом загарантована права. Још једном позивам све грађане да не трпе притисак, уцјене и мобинг, ма ко да је у питању, и да ми се слободно  без страха обрате како би скупа стали за врат тирјанима и насилницима, и натјерали институције да раде свој посао, штите основна грађанска и људска права грађаниам Српске, без обзира на партијску, националну и вјерску припадност.

 

Небојша Вукановић