palpal

Teror i mobing Stevana Bekana

Već duže vremena pojedini radnici novoosnovane famozne Javne ustanove ekologija i bezbjednost grada Trebinja, koji nisu članovi vladajuće sekte zvane SNSD, izloženi su mobingu i pritiscima direktora Stevana Bekana. Dio radnika koji su istaknuti funkcioneri vladajuće stranke uopšte ne dolazi na posao i redovno prima plate, dok su sa druge strane članovi i simpatizeri opozicionih stranaka izloženi raznim pritiscima, ucjenama i progonu.

Bekan već duže vremena, po nalogu Luke Petrovića, prijeti nepodobnim radnicima da će im smanjiti plate, ukinute radna mjesta i ostaviti bez posla ukoliko ne napuste opozicione stranke i pređu u SNSD. Prijetnje se postepeno ostvaruju, a to pokazuje primjeri Danila Pešića i Srđana Asanovića. Bekan je u više navrata vršio pritisak na Danila Pešića, demobilisanog borca prve kategorije, da napusti PDP i pređe u SNSD, obećavši kao nagradu bolje radno mjesto i veću platu. Kad već nije želio da pređe u SNSD, od Pešića je traženo da zamrzne političko djelovanje i ne odlazi na partijske sastanke.

Pešić prema mojim saznanjima nije poklekao pod pritiscima, ucjenama i prijetnjama, pa mu je direktor Bekan za kaznu smanjio platu i koeficijent na 4,7 kao opomenu. Osim Pešića na udaru je i Srđan Asanović, takođe član trebinjskog PDP-a. Bekan je prijetio da će ga ostaviti bez posla i ukinuti radno mjesto ukoliko ne napusti PDP i pređe u SNSD. Direktor Lukine bezbjednosti već je počeo da realizuje prijetnje, i prilikom nedavne sistematizacije ukinuo je radno mjesto Srđana Asanovića i premjestio na drugu poziciju. To je samo opomena i vrsta pritiska, a ukoliko se Asanović i dalje se bude opirao ucjenama i pritiscima nema sumnje da će ga Bekan proglasiti viškom i ostaviti bez posla.

Nema riječi kojim bi se opisalo ovako sramno ponašanje lokalnog partijskog aparatčitka, a nažalost slična situacija je i u ostalim javnim preduzećima i ustanovama u Trebinju. Najveća odgovornost je na gen-seku Lakiju Lučijanu Petroviću koji kreira atmosferu, a njegovi čankolisci, koje je postavio na rukovodeće mjesta, samo sprovode njegova naređenja i zamisli. Crveni teror počeo je odmag u novembru 2016. kad je Luka došao na vlast i bez posla u gradskoj administraciji ostavio 45 radnika koji nisu bili članovi njegove stranke, a sve se kasnije postepeno prenijelo na ostale javne ustanove.

Sve bude i prođe, pa će i crveni teror proći prije nego što mnogi misle,a važno je u teškim vremenima sačuvati dostojanstvo i pružiti otpor nasilju. Protiv Lukinog čankolisca Stevana Bekana u toku ove sedmice podnijeću prijave ombudsmanu, Inspekciji rada i Okružnom tužilaštvu zbog zloupotrebe položaja, jer niko nema pravo da teroriše i ucjenjuje građane, krši ustavom zagarantovana prava. Još jednom pozivam sve građane da ne trpe pritisak, ucjene i mobing, ma ko da je u pitanju, i da mi se slobodno  bez straha obrate kako bi skupa stali za vrat tirjanima i nasilnicima, i natjerali institucije da rade svoj posao, štite osnovna građanska i ljudska prava građaniam Srpske, bez obzira na partijsku, nacionalnu i vjersku pripadnost.

 

Nebojša Vukanović