palpal

Terma potopila i Elektrohercegovinu

elektro-hercegovina_avaz.ba_-1024x683.jpg

Terma potopila i Elektrohercegovinu

Elektrohercegovina je u prvih 6 mjeseci imala poslovni gubitak od 1,3 miliona maraka, i za oko 300 000 maraka je manji u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosio 1,6 miliona maraka. Zahvaljujući prihodima od kamata, koje navodno iznose 226 000 maraka, te 333 000 maraka naplaćenih otpisanih potraživanja, stvarni gubitak je gimnastičkim akrobacijama i posebnim matematičkim akrobacijama smanjen na 839 934 KM.

Sigurno sam među poslednjima koji će da brani rukovodstvo Elektrohercegovine, ali treba istaći činjenicu da su Rudnik i termoelektrana Gacko stvarni uzrok lošeg finansijskog rezultata. Zemlja čuda je prepuna paradoksa, a jedan od njih je i podatak da RiTE Gacko, kao najveći proizvođač struje u Republici Srpskoj, duguje čak 1 388 000 maraka za struju Elektrohercegovini!? Naime Termoelektrana preko svog sata mjesečno troši oko 100 000 maraka struje, i Elektrohercegovini nije platilo 14 računa. Da se rukovodstvo Elektrohercegovine prema RiTE Gacko ophodi kao prema penzinerima, radnicima i sirotinji, davno bi bile prekinute žice i isključen sat, a Termoelektrana u mraku proizvodila struju.

Zbog „omerte“ i mafijaškog zavjeta ćutanja, koji je zavela Partija i režim, čelnici Elektrohercegovine ne smiju javno da govore o dugu Termoelektrane i ostaih javnih preduzeća koji su uzrokovali veliki gubitak u poslovanju.
Na kraju treba naglasiti da je i stalno zapošljavanje partijskih aktivista dovelo Elektrohercegovinu u tešku situaciju, slično kao i ostala javna preduzeća i ustanove, i da je broj radnika povećan za 9, sa 355 na 364 stalno zaposlena, ne računajući one koji su zaposleni na Ugovoru o radu na određeno vrijeme, privremenim i povremenim poslovima.

Nebojša Vukanović