palpal

Tenderi po ženskoj liniji u RiTE Gacko

Ugovor.jpg

Tenderi po ženskoj liniji u RiTE Gacko

Sudeći po određenim javnim nabavkama i Ugovorima koji su potpisani, stiče se utisak da u Rudniku i termoelektrani Gacko vlada matrijarhat. Naime preduzeće Lipnik D.O.O samo u jednom danu, 5-og januara ove godine, sklopilo je 5 Ugovora sa RiTE Gacko o nabavci hrane za restoran javnog preduzeća vrijednih oko 311 000 maraka. Početkom godine potpisani su sporazumi o nabavci mliječnih proizvoda vrijedih 129 748 KM, pileći program je 56 955 KM, ratarski proizvodi 87 509 KM, riblji program 26 788,50 KM a hljeb 11 300 maraka.

Preduzeće „Lipnik D.O.O“ iz Gacka započelo je blisku saradnju sa RiTE Gacko krajem 2013. i početkom 2014. godine, gotovo istovremeno kada je smijenjen bivši direktor Rajko Papović a na čelo preduzeća došla aktuelna uprava predvođena Srđanom Milovićem i Milinkom Milidragom. Lipnik se specijalizovao uglavnom na nabavku prehrambenih proizvoda za RiTE Gacko, i od kraja 2013. redovno dobija poslove vezane za nabavke hrane za radnički restoran gatačke termoelektrane. Uspješna saradnja je uspostavljena 31.1.2014. godine kada je Lipnik potpisao Ugovor sa RiTE Gacko o nabavci hljeba, bezalkoholnih pića i kolonijalno-prehrambene robe vrijedan 251 712 maraka.

Vlasnik preduzeća Lipnik D.O.O je Duško Lojović je pašenog Milimira Mike Govedarice, bivšeg policijskog inspektora i načelnika Jedinice za borbu protiv privrednog kriminala koji je smijenjen sa funkcije nakon zloupotrebe položaja, nezakonitog prisvajanja imovine i više desetina hektara zemljišta Planinskog dobra Gacko. Lojović i Govedarica su oženili dvije sestre, a pupčana vrpca kojom su oni vezani za RiTE Gacko je izvršni direktor Rudnika i narodni poslanik Srđan Milović, koji je oženio sestru Mike Govedarice. Čuveni šura i zet od ranije su poznati javnosti po eksproprijaciji zemljišta za potrebe gatačkog Rudnika uglja i visokim Ugovorima koji su sklopljeni.

Imajući u vidu da su Milović, Lojović i Govedarica međusobno povezani preko svojih supruga, stiče se utisak da se neki Ugovori sa RiTE Gacko sklapaju po ženskoj liniji, i da je ta veza ključna među bliskim saradnicima.

Da li će tenderi po ženskoj liniji spasiti Termu od konačne propasti pokazaće vrijeme, a javnost sa nestrpljenjem čeka Finansijski izvještaj o poslovanju RiTE Gacko za 2016. godinu jer je prema našim saznanjima rukovodstvo fingiralo izvještaj i prikazalo pozitivan saldo na kraju godine kako bi izbjegli smjene koje je najavio Milorad Dodik. U prvih 9 mjeseci 2016. Godine RiTE Gacko je po zvaničnim Izvještajima imalo gubitak od 24 100 000 maraka, pa ostaje da se vidi na koji način je preduzeće u poslednjem kvartalu uspjelo da anulira ogroman minus, te brojne neplaćene obaveze i dugovanja koja su odavno dostigla cifru od 150 000 000 maraka.

Nebojša Vukanović