Teheran u Banjaluci i dvostruki aršini

Nekada je Dodik zbog broja džamija veoma često u  svojim televizijskim nastupima Sarajevo poredio sa Teheranom, simbolom nečeg opasnog za Republiku Srpsku, ali su se vremenom okolnosti promijenile.  U Banjaluci su od 5-og do 11-og novembra održani Dani kulture Irana, a Igor Radojičić i Milorad Dodik su tokom susreta sa iranskim ambasadorom u BiH podržali inicijativu o bratimljenju Banjaluke sa nekim od gradova Islamske Republike Iran. Banjaluka malo kasni, i želi da se pobratimi sa Irancima samo godinu dana nakon što se Sarajevo pobratimilo sa Teheranom!? Među domaćinima novoj braći iz Irana bio je i Ramiz Salkić, koga Dodik jedan dan zove da ga bratimi sa Irancima, a drugi dan izvodi predstavu za javnost o navodnom smanjenju plate za 20% za ponižava Srpsku. Mediji pišu da su navodno i zapadne bezbjednosne službe zabrinute, jer Iran koristi slične manifestacije za prikriveno djelovanje svojih obavještajnih službi.          

Persija je drevna civilizacija, još od Muhameda Mosadega Iranci pokušavaju da budu slobodna i nezavisna država koja samostalno iskorištava svoje prirodne resurse, prije svega naftu i gas, zbog čega su u permanentnom sukobu sa silama zapada. Šiti su manje agresivni i mnogo tolerantniji od islama koji propagira recimo Saudijska Arabija, glavni protivnik Iranu u islamskom svijetu, i nemam ništa protiv saradnje Banjaluke, Dodika, Salkića i Radojičića sa Islamskom Republikom Iran ukoliko to može donijeti neku korist Republici Srpskoj, mada sam veliki pesimista.

Čitaoce treba podsjetiti da je upravo Iran, uz Saudijsku Arabiju i Tursku, bio glavni pokrovitelj Alije Izetbegovića, snabdjevač oružjem i finansijer Armije BiH od referenduma za nezavisnost početkom 1992. godine.  Velikim novčanima donacijama i oružjem dopremanog Armiji BiH preko Hrvatske, Iran je želio da pokaže svoju ulogu i značaj u islamskom svijetu. Iranci su pored silnog novca i oružja slali i svoje vojne instruktore, a većina čitaoca nažalost ne zna da su obavještajne službe bivše SFRJ imale informaciju da je još od 50-ih godina prošlog vijeka Alija Izetbegović bio vrbovan kao saradnik Iranske obavještajne službe.                                                            

Ono što čudi je površno informisanje RTRS-a, SRNE i ostalih režimskih medija u Srpskoj o bratimljenju, sastancima Dodika, Salkića i Radojičića sa predstavnicima Islamske Republike Iran, sedmodnevnoj manifestaciji i promociji koja je organizovana u Banjaluci. Još je čudnije što niko nije Radojičića i Dodika nazvao izdajnicima, bakirovcima, janjičarima i poturicama jer se bratime i sarađuju sa predstavnicima Islamske Republike Iran, koja je bila veliki protivnik stvaranju Republike Srpske! Šta bi se dogodilo da je neki gradonačelnik, ministar ili funkcioner iz Saveza za promjene učinio nešto slično, kakvu bi propagandu i spinovanje danima slušali na RTRS o izdaji, prodaji, pokušaju islamizacije Srpske i Srba? Jedan sastanak i ideja o bratimljenju, a ne sedmodnevna manifestacija koja je zabrinula i zapadne obavještajne službe, bila bi okidač za brutalnu dugotrajnu kampanju režimskih medija, širenje neistina, mržnje, straha, trovanja naroda i društva.                                                 

Ovdje nije samo riječ o neprincipjelnosti i dvostrukim standardima, jer RTRS i režimski mediji odavno nemaju nikakav kodeks niti poštuju bilo kakve standarde, novinarske, ljudske i moralne, već je riječ o veoma pogubnoj kontaminaciji društva i dubokim podjelama koje će ostaviti velike i dugotrajne posledice.

Svakodnevnim lažnim podvalama, spinovima i besmislenim pričama o izdajnicima, bakirovcima poturicama i slično, režim nastoji da skrene pažnju gladnih i obespravljenih sa uzroka njihovoh životnih patnji i agonije, brojnih velikih filmskih pljački, ekonomskih i socijalnih problema, sveopšte gladi, beznađa i siromaštva u koje ih je gurno režim koji 15 godina vodi Srpsku u propast i nestajanje. Režim i njihovi kontrolisani zločinački mediji, koji bi trebali biti javni jer ih plaćaju svi građani ali nažalost oni to odavno nisu, kao na traci svakodnevno izmišljaju i fabrikuju laži kako bi se javnost zbunila i dovela u stanje letargije i apatije. Umjesto životno važnih priča o krucijalnim egzistencijalnim pitanjima opstanka naroda, akcizama, propasti milijardi u Bobar i Banci Srpske, Birču, elektro-energetskom sektoru, zdravstvu ili Šumama Srpske, građane godinama plaše razni Dževadi, Galijaševići, Popovići i drugi plaćenici koji od režima dobijaju velike sinekure kako bi pokušali skrenuti pažnju javnosti u pogrešnom smjeru.                                                                

Besmisleno je da se neko pokazuje svoj patriozim i pravda se istinskim unesrećiteljima, izdajnicima i okupatorima koji su opljačkali sopstveni narod, i zbog toga je nametanje u prvi plan suštinskih, ekonomskih i životnih tema, borba za pravedniju raspodjelu, smanjenje jaza između bogatih i siromašnih, zaustavljanje iseljavanja, pozitivna selekcija, profesionalizacija institucija, ekonomski i sveopšti oporavak glavni zadatak opozicije u narednom periodu. Nikako se ne smije dozvoliti banditima da navlače i valjaju u blatu političke protivnike svojim podmetanjima i spinovima, a borba za čovjeka, istinsku slobodu, ravnopravnost, bolje i pravednije društvo, život dostajan čovjeka treba da bude osnovni zadatak ne samo opozcije, već svih zdravih i slobodoumnih snaga u društvu.

 

Nebojša Vukanović