Tajna večera i nagodba Luke Petrovića i Rodoljuba Draškovića

Prije nekoliko dana na Zupcima kod Trebinja održana je tajna večera na kojoj se raspravljalo o novoj podjeli plijena, a gen-sek Luka Petrović na sve načine pokušava da proširi svoju „koaliciju“ i oslabi opoziciju. Već duže vremena traju tajni pregovori Luke i Draškovića, kako da se nagode trgujući javnim resursima. Opozicija trenutno ima 10 odbornika, a Luka uporno, ali neuspješno, pokušava da kupi bar jednog, kako bi imala manje od trećine od ukupno 29 odbornika Skupštine grada Trebinja, i tako onemogući opozociju da pokreće inicijative i tačke Dnevnog reda.

Luka je ponudio Rodoljubu Draškoviću da bivšeg gradonačelnika  Slavka Vučurevića, predsjednika Gradskog odbora PDP-a u Trebinju, imenuje za gradskog menadžera, da onda Slavko vrati odbornički mandat a knezov Hercegovački narodni pokret dobije jednog odbornika u Skupštini grada. Dr Saša Borjan i Budimir Koprivica su sigurni opozicionari sa kojima nema trgovine, a ukoliko bi Slavko napustio Klub PDP-HNP Luka smatra da bi lakše otrgao jednog odbornika opoziciji. Narednih dana ćemo vidjeti da li će knez i Slavko prihvatiti Lukinu ponudu, koja ima i određene „anekse“ i ustupke po dubini, te mogućnost nagodbe sa dugovanjima SL Industrije alata prema Poreskoj upravi Srpske.

Iako su Bojan Šapurić i pokojni NDP na prevaru i krađom osvojili samo jedan lažni mandat, o čemu istragu vodi policija i trebinjsko Okružnog tužilaštvo, Luka je velikodušan prema Čavićevim marionetama i poslušnicima. Nakon što je Zorana Pologoša imenovao za izvršnog direktora u Elektro-Hercegovini, Luka je ponudio NDP-u dvije gradske ustanove i direktorske pozicije – gradske Turističke organizacije, kojom su do sada rukovodili drugovi – Ćapini socijalisti, te Javnu ustanovu Bazeni grada Trebinja.

Pokret za Trebinje je pred gašenjem, nakon što nisu prešli cenzus, pa je Luka odlučio da im otme Dom mladih, gdje bi uskoro trebalo doći do smjene, a kao utješnu nagradu ponudo je direktorsku poziciju u „Sektor sekuritiju“, što su oni glatko odbili.

Od izbora je prošlo više od 4 mjeseca, a iako imaju stabilnu većinu još nije formirana nova Gradska administracija. Kum i marioneta Ćurić dr Mirko, de jure „gradonačelnik“ koji se ništa ne pita i u kadriranju je samo nijemo posmatrač, a sve konce iz sjene vuče njegov kum i mentor, don Luka Lučiano Petrović. Dr Miko gleda da odradio kakvu predstavu za javnost i laprda o nekim projektima, u gleda gdje će da što „ćukne“, namjesti sebi i svojima kakav tender i posao. I odbornik-pokajnik Srđan Šudo Simović pokorno je poljubio ruku gazda Luki, zaboravio na bombu ispod svog automobila, a kao nagradu njegova supruga bi trebala da počne da radi u Regulatornoj komisiji za energetiku.

Mala bara puno krokodila. U Trebinju će očito biti uzbudljivo i toplo proleće, a uskoro više novih detalja i informacija o previranjima na trebinjskoj politi

 

Nebojša Vukanović