Табу теме

У Републици Српској и БиХ, као и већем дијелу региона и бивше Југославије, врло је мало слободе говора, слободних медија и новинара, а већина медија нажалост је строго контролисана од власти и тајкуна, нема истраживања суштинских проблема, а о многим важним темама и догађајима се не смије писати. Медијски мрак и цензура су друштвено опасни, јер гушење слободе говора и мишљења оставља дубоке последице.

У нашој домаћој јавности постоје табу теме о којима се врло мало говори, и многи не желе да иду на „клизав“ терен и избјегавају да говоре о одређеним темама. У Републици Српској врло мало се критично и отворено пише и говори углавном о три теме, о Цркви, Вучићу и странцима. Иако се многи црквени великодостојници отворено баве политиком и бизнисом, учествују у изборним кампањама и промоцијама, што је не само неморално већ и супротно Уставу, јер су држава и вјерске заједнице одвојени, врло су ријетке, или су благе, критике на рачун патријарха, неких владика и свештеника. По мени је то погрешно, јер треба критиковати све оне који постају синекуре, подржавају зло из интереса, добијају новац и привилегије од корумпираних политичара, срамотећи институције које представљају.

По мом мишљењу Александар Вучић води веома лошу и погубну политику, за Србију и српски народ, и његове представе у јавности, погубни неолиберални концепт, превелико задужење и продаја државе, издаја и предаја Косова, честа пренемагања у режимским медијима, манипулисање народом, сијање страха, ужасно окружење, разни Весићи, Вулини и Ј Вучићевићи,  свакодневне лажи и обмане грађана, требале би у Републици Српској бити предмет честе и оштре критике, ако се истински патриота и жели добро матици. Ипак многи избјегавају о томе искрено да говоре или се додворавају Вучићу, попут Додика, који се боји Вучића јер је свјестан да БИА све и њему зна, да је могућа освета и наплата увреда бившег побачаја ако се отворе Пандорине кутије..

Трећа табу тема су странци и улога великих сила на Балкану. Странцима требају марионете, уцијењени и корумпирани политичари који ће да их слушају, и због тога упорно подржавају компрадоре и издајнике свог народа, који су спреми издати, продати и урадити све како би опстали на власти. За мене странци су један од извора зла, имају велику одговорност за тешко стање у БиХ, али ријетко ко критикује странце и не желе да се замјере центрима моћи, јер страхују од косеквенци.

За мене нема табу тема, и покушавам слободно, критички и отворено  да пишем и говорим о свим темама, личностима  и појавама, за које сматрам да су штетне, урушавају друштво, привреду и правни поредак. То често изазива праву хајку, што смо недавно видјели када сам писао о срамним изјавама патријарха, а што се лажно покушало представити као напад на државу. То је за мене само показатељ да сам погодио тему и да сам на правом трагу.. Сматрам да не треба да постоје табу теме, да треба отворено говорити, размјењивати мишљења и ставове о свим важним питањима, како би се исправиле девијације, промијенио систем, створила правна држава, обезбједило поштовање свих људских права и слобода, успоставила владавина права и нормалан живот за све грађане, којима неће живот зависити од политике и странке већ знања, рада, образовања и способности..