Svjedočenje prinudnog pokajnika

Posle dugo vremena Svetozar Marović pojavio se u javnosti, i vjerujem da su svi ostali šokirani prije svega njegovim izgledom. Marović je potpuno slomljena osoba, a 5 mjeseci boravka u pritvoru i samici, progon, hapšenje i udari na članove porodice, oduzimanje imovine, sudski procesi i presude za organizovani i privredni kriminal ostavili su dubok trag! Upravo je izgled i pojavljivanje Marovića, par godina nakon hapšenja, uplašio mnoge političare jer je najbolji primjer i pokazatelj kako moćnici mogu preko noći da izgube ne samo moć i značajno bogatstvo, već postanu i biljke.

Iako ga mrzi i osjeti se želja za osvetom, posebno kada je govorio o svom i Milovom sinu i njihovim poslovima, Sveto se i dalje jako plaši Mila, i zbog toga je govorio veoma oprezno, odmereno i dalje čuvajući brojne tajne o zajedničkom kriminalu i poslovima, šaljući signale da mnogo zna i može da naudi!

Ipak, svjedočenje i poruke koje je poslao tokom tročasovnog razgovora sa Duškom Kneževićem su jako važne. Sveto je potvrdio ono što znamo, da je Milo korumpirani tiranin koji sve kontroliše, beskrupulozni makijavelista spreman na sve, pa i da uništi cijelu porodicu svog najbližeg prijatelja i saradnika ukoliko osjeti da ga može nečim ugroziti. Oni koji iole poznaju Marovića znali su da on neće snažno udariti na Mila, da uvijek kalkuliše i gleda lični interes, ali činjenica da je kritikovao Mila i DPS, govorio o funkcionisanju kriminalne hobotnice, pozitivno govorio o opoziciji, osudio napade na Crkvu i pokušaj otimanja imovine te otvoreno pozvao da se glasa protiv DPS-a i režima Mila Đukanovića je za početak dovoljna i važna poruka.

Marović je prinudni pokajnik, koji nije doživio katarzu i progovorio jer osjeća iskreno žaljenje i pokajanje zbog onoga što je radio skupa sa Milom Đukanovićem, već je na to prinuđen nakon što je slomljen, ponižen i uhapšen. Ukoliko bi dobio status svjedoka saradnika, a oslobođen 5 godina robije, mogao bi do temelja srušiti sistem i pomoći da na desetine moćnika završi iza rešetaka, zbog pljačke i podjela naroda u protekle 3 decenije.

Zrno po zrno pogača, i svaki javni istup i udar na sistem je jako važan. Režime jednog čovjeka koji je zarobio cijelu državu i institucije, poput ovog Mila Đukanovića, teško je srušiti sve dok ne počne otpor i udari iz unutrašnjosti, iz srca mafije i dijelova sistema, i zbog toga je važno da o kriminalu, prljavim poslovima i aferama progovore osobe poput Marovića i Kneževića, nekad bliskih saradnika Mila Đukanovića. Iskreno se nadam da ima dovoljno pozitivne energije, pameti i snage u narodu da se 30-og avgusta porazi Milo Đukanović i njegov DPS, jer bi to bio snažan vjetar u leđa za rušenje ostalih režima i tirjana na Balkanu.

 

Nebojša Vukanović