palpal

Svilen gajtan i hacijende

vila.jpg

Svilen gajtan i hacijende

Raskošne holivudske vile, bazeni, hacijedne, stanovi, vile na Dedinju i ostala imovina bivšeg ministra i aktuelnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Željka Kovačevića pokazala je stil života, raskoš i perverzije vladajuće elite i unutrašnjih okupatora. Kovačević nažalost nije jedini već tipičan predstavnik velike grupe bahatih razbojnika koji su stekli ogromno bogatstvo pljačkajući i uništavajući sopstveni narod i svoju državu. Stotine odmetnutih moćnika, pripadnika vladajuće elite koja nema nikakve odgovornosti prema narodu i društvu kome pripada, godinama se međusobno takmiči ko će više namjestiti tendera, ukrasti novaca, oštetiti državu bacajući milione na vile i hacijende na kojima bi im pozavidio i sam Pablo Eskobar.

Dobro je što naši građani imaju novu priliku da vide još jedan očigledan primjer bahatosti i patriotizma na SNSD-ov način, a valjda nekad uvide razliku između rijetke posne čorbice i suvog hljeba na svojoj trpezi, te pira i gozbe u kojima uživa aristokratija i unutrašnji okupatori. Loše je što Kovačević nažalost još neće odgovarati za brojne zločine koje je počinio nad soptvenim narodom kao direktor Elektrokrajine, Elektroprivrede i ministar u kvislinškoj Vladi sve dok se ne promjeni sistem i vlast, i što će eventualna smjena sa funkcije biti najveća kazna.

Vrlo je važna i pozadina cjelokupne priče, iza koje prema našim informacijama i saznanjima stoji generalni sekretar SNSD-a Luka Lučiano Petrović. U svom prepoznatljivom podmuklom stilu, Luka je krenuo u novi udar na fotelju direktora Elektroprivrede u kojoj sjedi Kovačević, i za to je dobio saglasnost glavnog bosa Milorada Dodika. Laki je prethodno uklonio glavne konkurente unatar SNSD-a i postavio svoje ljude na čelo šumskih gazdinstava, javnih preduzeća, te ključnih RiTE Gacko i HE na Drini u Višegradu, postigao dogovor sa dr Veljkom Marićem u Foči i jedino mu još nedostaje puna kontrola nad Elektroprivredom RS kako bi imao kontrolu svih novčanih tokova u istočnom dijelu Srpske. Zbog toga je plasiranjem fotografija i informacija o Kovačevićevoj imovini počeo sa diskreditacijom i pripremanjem terena za namicanje svilenog gajtana na Kovačevićevu glavu. Prvi cilj je slabljenje pozicije Nebojše Radmanovića kako ne bi pravio probleme nakon što Dodik zvaničnopredloži Željku Cvijanović za kandidata SNSD-a za predsjednika Srpske na narednim izbodima.

Osim prikupljanja novaca za predstojeću kampanju, drugi Lukin ima cilj da svog šuru Iliju Taminžiju, progura na mjesto poslanika u Predstavničkom PS BiH. Hercegovačkom klanu SNSD-a,kojim pored Luke rukovode Ilija Tamindžija i vladika Grigorije, jako je bitno da naprave bazu u sarajevskoj regiji kako bi šura Ilija pretekao Stašu Košarca i ostale konkurente i prošao u BiH parlament, jer su zbog malog broja stanovnika i glasača rijetki kandidati iz Hercegovine koji su osvojili direktni mandat. Pad Grigorija i odlazak sa funkcije dabrobosanskog mitropolita značajno je poremetilo planove Hercegovačkog klana SNSD-a.

Mala bara a puno krokodila. Podlosti, prljavi poslovi i lomljenje glave Kovačeviću pokazuje da će biti više nego dovoljno insajdera i svjedoka prljavih poslova koji će pomoći državnim organima da se rasvijetle afere i tokovi pokradenog novca nakon što režim ode na smetljište istorije, gdje mu je odavno mjesto.

Nebojša Vukanović