palpal

Svijetla budućnost

     Ko je juče imao priliku da na ATV gleda emisiju 5 do 7, postao je svjestan da je pred nama svijetla budućnost ukoliko režim i aktuelnu vlast, ne daj Bože, naslijede njihove mlade perjanice.

Suvišno je davati bilo kakav komentar nastupa predsjednika Mladih SNSD-a i odbornika u SO Laktaši Živka Milunovića, te Sanje Vulić, potpredsjednice SNSD-a i odbornice u Skupštini grada Doboja, i njihovog duela sa krajnje pristojnim Stefanom Blagićem i Nikolom Dronjkom.

Poželjno je i za publiku atraktivno sučeliti argumenta i voditi malo žučniju raspravu, ali niski udarci i detalji iz privatnog života nisu dostojni rasprave akademskih građana koji imaju ambiciju da sutra budu na čelu društva i  institucija. U najmanju ruku sam bio zatečen činjenicom da SNSD-ovci ne znaju ni osnovne stvari o Republici Srpskoj, i da je uvažena odbornica SNSD-a emisiju o iseljavanju mladih počela konstatacijom da mladi odlaze zbog loše klime, te pitanjem Nikoli Dronjku od čega živi, ko mu izdržava dijete i porodicu i kako plaća kiriju ako je nezaposlen ljekar?

Potom je uslijedio niz teških uvreda i optužbi, o navodnim gepecima automobila punih novaca koje je Dronjak dijelio studentima i glasačima, da bi na kraju emisije perjanica SNSD-a „uzela mjeru“ Dronjku, i pitala ga kako je kupio sako, pantalone i rolku koje navodno koštaju 1 500 maraka!?  Čudno je da sveznajuća Sanja, kad je već govorila o privatnom životu drugih, nije rekla koju o svom partijskom kolegi u studiju?                     

Njen mlađani kolega iz Laktaša, uvaženi odbornik Milunović, očito ima mnogo manje iskustva u javnim nastupima, pa je bio u Sanjinoj sjeni i uspio je sa mukom tokom emisije sklopiti svega nekoliko proširenih rečenica. Živko se pohvalio kako uskoro namjerava upisati i završiti neki fakultet, kako bi bio bolji i uspješniji od Nikole Dronjka, nespososbnog i nezaposlenog ljekara, ali je očito da će mu diploma i fakultet neće trebati ukoliko njegova stranka i njen nakaradni sistem potraju još neko vrijeme.

Dronjak je tokom emisije pozvao gledaoce da pogledaju njegov fejsbuk profil kako bi shvatili o kakvoj se ličnosti radi. Letimično sam ga pogledao i shvatio da se radi o veoma uspješnom mladom momku, idolu generacije, koji već vozi luksuznog mercedesa „e klase“, uživa u viskiju, i kad se zalomi zna dočekati jutro u kafani uspavan pored boce omiljenog Džoni vokera.

Milunović je očito jako ponosan na svoj društveni život i količinu alkohola koju može da popije, pa slike sa žurki drži odmah pored fotografija sa predsjednikom Dodikom,  gradonačelnicima Banjaluke i Laktaša. Činjenica da je i bez puno škole narod dao povjerenje mladom Živku, koji „voli popit voli zagalamit“, kao i stotinama sličnih njemu, najbolje pokazuje kakve vrijednosti trenutno dominiraju našim društvom.

Pred Sanjom, novom Željkom Cvijanović, i mladim Živkom je svijetla budućnost u to nema sumnje, jer je ovo vrijeme kao stvoreno za njih, dok oni drugi, koji su trebali biti tema emisije, bježe trbuhom za kruhom iz Dodikovog raja koliko ih noge nose. Nema sumnje da će mlađani lider SNSD-a Milunović vrlo brzo zamijeniti svog daljeg strikana Duška Milunovića na funkciji pomoćnika ministra, ili možda postati predsjednik opštine poput Miljana Aleksića, koji je takođe mandat osvojio u kafani i pod šatorom..

Na kraju istinski treba odati sve pohvale i priznanje voditelju Predragu Ćurkoviću, koji se trudio da vrlo profesionalno i korektno vodi emisiju, omogući otvoren dijalog, ali i zaustavi svoje goste u trenutku kada su prelazili granice pristojnosti.

 

Nebojša Vukanović