Sve se može, gorivo pojeftinilo za 60 feninga i u Hercegovini

Kad Vlada sluša, prihvati prijedloge, dobronamjerne kritike i sugestije, vrlo brzo se vide rezultati. Prije 15 dana upozorio sam vlasti da su cijene goriva bezobrazno visoke, u odnosu na pad cijene nafte na svjetskom tržištu, da bi trebalo ograničiti maržu i kazniti vlasnike benzinskih pumpi koji se ne pridržavaju propisa, zarađuju ekstra-profit na građanima u vrijeme krize.

Vlada je poslušala prijedlog, slično kao i sa donošenjem Odluke o privremenom smještaju pacijenata u studentske domove, te kroz nekoliko dana usvojila Uredbu o ograničenju marže na gorivo, što je dovelo do drastičnog smanjenja cijena benzina, na nekim pumpama na svega 1,46 KM po litri. Nažalost brojne privatne pumpe u Hercegovini nisu se pridržavale Uredbe i ograničenja marže, pa sam tražio da se drakonski kazne sa 10 do 15 000 maraka i privremenim zatvaranjem dok se ne nauče redu, počnu da poštuju državu, zakone, narod i radnike.

Čim su jednoj benzinskoj u Hercegovini napisali 15 000 maraka kazne, jer je marža i cijena goriva bila veća od dozvoljene, svi su hitmo reagovali pa je cijena goriva i u Trebinju pala na prihvatljivih oko 1,60 KM po litri, otprilike je snižena za 60 feninga  20 dana i poprilično izjednačena sa ostalim dijelovima Srpske, mada neke pumpe, prije svega NESTRO grupacija, i dalje drže bezobrazno visoke cijene.

Dosta građana mi je pisalo i slalo fotografije sa cijenama goriva na pumpama, a mnogi su podržali akciju i pozitivnim komentarima, i ovom prilikom se svima zahvaljujem. To je dokaz da se skupa sa narodom može uraditi puno ako složno radimo, oslobodimo se straha i dignemo glavu kako bi obuzdali bahate na vlasti.

U Sinsinatiju, u SAD, galon benzina pao je na svega dolar i 8 centi, što znači da litra košta oko 40 feninga, 4 puta manje nego kod nas, i sigurno da „pumpadžije“ imaju još prostora da snize cijene goriva. Kampanju nastavljam posle Vaskrsa, prije svega sa ciljem da se popravi položaj radnika na benzinskim pumpama jer je sramno da rade prekovremeno za minimalac a gazde, poput Neškovića, godišnje zarađuju na desetine miliona evra.

 

Nebojša Vukanović