palpal

Sve boje i uspjesi neponovljivog kameleona Nikole Špirića

Spiric radikal.jpg

Sve boje i uspjesi neponovljivog kameleona

SNSD je u saradnji sa RTRS-om i drugim dvorskim glasilima mjesecima vodio kampanju za smjenu Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentane skupštin BiH, a dvorski mediji su naprasno utihnuli i zboravili ovu temu nakon što je iskusni Nikola Špirić ipak uspio pomiriti ljute političke protivnike, SNSD i SDA, Šefika i Stašu Košarca. Naime na Zajedničkom kolegijumu oba doma Parlamentane skupštine BiH Šefik i Staša su, uz podršku predstavnika drugih bošnjačkih i hrvatskih stranaka, izglasali prijedlog da Nikola Špirić bude član Zajedničke komisije za nadzor rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Poslanici SNSD-a i SDA u Predstavničkom domu kasnije su zajedno izglasali ovaj Prijedlog članova Komisije, a snalažljivi Nidžo vrlo lako bi se mogao naći na njenom čelu jer po odredbama Poslovnika mjesto predsjedavajućeg u ovoj Komisiji pripada članu iz opozicione stranke.

Nikola Špirić i Šefik Džaferović skupa su od 2002. do 2006. predsjedavali Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, pa je bilo i logično očekivati da njih dvojica obnavljanjem utihnule ljubavi i prisjećanjem na srećne dane uspješne saradnje najviše doprinesu pomirenju. U politici je sve moguće, a najbolji dokaz za to je upravo Nikola Špirić.
Bivši ministar finansija i predsjedavajući Savjeta ministara BiH ima tako impresivnu i bogatu biografiju da ona nije mogla da se napiše i stane na zvaničnu stranicu sajta Parlamentarne skupštine BiH, i Špirić je jedini poslanik koji nema upisane lične podatke iz biografije. On je najveći i najpoznatiji konvertit na našim prostorima. Kao kameleon koji mijenja boje da bi se zaštitio ili lakše privukao i savladao neprijatelja, i Špirić je postao sinonim za prevrtljivost na političkoj sceni.

Predratni perspektivni mladi komunista a kasnije i reformista Ante Markovića, 1993. godine postao je vatreni radikal i desničar koji je sa funkcijom predsjednika IO SRS-a skupa sa Vojislavom Šešeljom i Nikolom Poplašenom obilazio ratišta i držao vatrene patriotske govore na skupovima. Nakon završetka rata napustio j radikale i 1997. godine osnovao Demokratsku stranku za Banjaluku i Krajinu, a već naredne godine kao kandidat SDS-a izabran je za poslanika u Predstavničkom domu BiH. 2000 godine prvo je izabran za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, a krajem te godine prelazi u u PDP-a Mladena Ivanića i biva imenovan za srpskog delegata u Domu naroda BiH. Od 2000. do 2002. godine bio je na funkciji člana Kolegijuma, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Nakon dvogodišnjeg staža koji je odradio u SDS-u i PDP-u, koje se mu omogućile da u dva mandata neprekidno bude predsjedavajući i član Kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda BiH, Špirić se krajem 2002. godine ponovo iskusno na vrijeme prestrojio na pravu stranu i postao član SNSD-a. Iste godine kao kandidat i kadar SNSD-a ponovo je izabran za polanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i do 2006. godine sa Šefikom Džaferovićem bio član Kolegijuma i predsjedavao Predstavničkim domom PD PS BiH. Važno je istaći i zanimljivu činjenicu da je proporcionalno broju promijenjenih stranaka rastao ugled i podrška Nikoli Špiriću kod građana, pa je nakon sedme promjene stranačkog dresa 2006. godine dobio rekordnih 62 526 glasova, što je bilo duplo više od prethodnih opštih izbora 2002. godine kada je osvojio „svega“ 29 938 glasova.

Nakon što je SNSD-a odnio pobjede na na izborima 2006. i 2010. godine Špirić je imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a potom za ministra finansija, a bogatu političku karijeru iskoristio je za sticanje velikog bogatstva. Teško je utvrditi da li mu je bogatiji imovinski karton ili politička karijera, a kao i česte promjene stranaka, i brojne velike afere o kojima su pisali mediji, samo su mu dodatno ojačale poziciju i osnažile njegovu podršku kod građana. Stručnjaci, analitičari, politikolozi i prije svega psiholozi koji sa određene vremenske distance budu izučavali karijeru Nikole Špirića sigurno će moći da daju i ocjenu stanja svijesti prosječnog srpskog glasača sa kraja 20-og i početka 21-og vijeka.
Mnogi predpostaljaju da će stavljanje pojasa spasavanje i Špirićevo jasno distanciranje od Milorada Dodika biti znak da je došao kraj lideru SNSD-a, a pitanje je gdje će i kako svoju bogatu političku karijeru na kraju neponovljivi kameleon Nikola Špirić.

Nebojša Vukanović