Sutra tačno u podne blokada GIK-a i Skupštine

Mjesecima javno apelujem, tražim od institucija da rade svoj posao profesionalno i u skladu sa zakonom, ali izgleda da ne vrijedi biti legalista i demokratskim sredstvima boriti se za svoja prava. Mnoštvo je dokumenata, dopisa i prijava koje sam uputio institucijama proteklih mjeseci tražeći da reaguju, čuvaju poredak i zakone pred kojima bi svi trebali da budemo isti, ali izgleda da je sve uzalud.

Ni Gradska izborna komisija Trebinja, ni policija, ni Okružnog tužilaštvo ni Centralna izborna komisija BiH i SIPA nažalost nisu učinili ama baš ništa da spriječe brutalno i bahato kršenje izbornog zakona i procesa, iako smo na vrijeme ukazivali na zloupotrebe moći i institucija. Ne želim da prihvatim nasilje, otimanje i pljačku kao svršen čin i pomirim se da su država i institucije zarobljene i nemoćne. Previše dugo ćuteći trpim nepravdu, plaćam preveliku cijenu i treba posvirati i za pas zataknuti, jer su prešli sve granice. Moja Lista za pravdu i red 2014. prešla cenzus i osvojila 9000 glasova, i zbog malverzacija i muljanja Biračkih odbora i ćutanja CIK-a, nismo uzeli mandat. Potom 2016. na pravdi Boga mi CIK BiH nije dozvolio da izađem na izbore niti mi je vraćeno 5 000 maraka depozita, a sada se vidi, kada sam drugi politički subjekt po snazi u Trebinju, kolika nam je šteta pričinjena. Na Opštim izborima 2018. sam ćutao kad su me moćnici „zaključali“ pa u nekim mjestima, npr Foči, nisam dobio nijedan glas, al ne mogu više da ćutim i nijemo posmatram kako mi na silu otimaju mandate i gledam kako neškolovani i nemoralni pokušavaju da jeftinom i providnom prevarom oduzmu mandate uglednim profesorima na mojoj Listi, preko lažnih glasova iz vreća, pošte i mobilnih timova.

DOSTA JE!   NE DAM  DA SE NA SILU KRAĐOM I OTIMANJEM MIJENJA IZBORNA VOLJA GRAĐANA. Na vrijeme sam upozorio institucije šta se radi i sprema, GIK, CIK, policija i svi ostali nisu prstom mrdnuli  i nisu uradili ama baš ništa da se krađa i otimanje spriječi, iako sam dostavio dokumentaciju koja je neoboriva. Ništa mi ne znači da SIPA sutra uhapsi pojedince, kad se meni napravi šteta, jer je trebalo reagovati odmah, kao u Brčkom, kada su uhapšena dva kandidata NDP-a samo što su pokušali lažno prijaviti glasove poštom, a ovdje se zatvaraju oči na brutalnu krađu, prvo preko Mobilnih i Kovid timova a potom poštom. Svi znamo da neko ko je na redovnih 45 mjesta dobio svega 65 glasova, malo više od 1 na 1000 upisanih glasača, ni u teoriji ne može regularno dobiti 60% ukupnih glasova poštom, više nego svi ostali kandidati svih političkih subjekata zajedno.

Sutra tačno u podne na sat vremena svojim vozilom ću blokirati Skupštinu grada Trebinja u kojoj sjede članovi GIK-a i predsjednica, g-đa Sorajić, kako bi joj čestitao što je dobro odradila partijski zadatak, i uz to i svog zeta uspjela da ubaci u skupštinske klupe. Ponijeću bocu pića da po starom običaju čestitam Pirovu pobjedu i gradonačelniku Ćuriću, poručim da sa ćemo se boriti sve dok ga ne opozovemo sa pozicije koje nije dostojan. Pandemija je, mnogo je zaraženih i bolesnih i ne želim da pravim masovan skup i pozivam narod na ulicu, jer ne želim da rizikujem bilo čije zdravlje, biće prilike kad sve prođe da iskažemo volju naroda na pravi način. Okupiću se sa nekoliko saradnika kako bi im prkosio, pokazao da im se nećemo nikada pokoriti i rekao NE nasilju, otimanju i krađi, koja je prešla sve granice, te platio kaznu, bar za pogrešno parkiranje, jer ako nisu oni onda sam ja kriv za sve ovo što se događa. Ovo će biti početak novog načina otpora ludilu i nasilju, jer neću im dati da nekažnjeno ponižavaju moje ljude i otimaju mandate.

Ako mene ne poštuju institucije, uprkos legitimitetu koji imam i koji sam dobio od naroda, onda neću ni ja njih poštovati, i ćeraćemo se još, do konačnog oslobođenja svih porobljenih i poniženih.

Neka bude borba neprestana do konačne pobjede, vidimo se sutra tačno u podne ispred Skupštine a na ispred OK korala!

 

Nebojša Vukanović