Sutra smjena Kozomare?

 

Sutra bi u Gacku trebala da se održi sjednica Nadzornog odbora Rudnika i termoelektrane Gacko, na kojoj će najvjerovatnije biti smijenjen generalni direktor Boško Kozomara. Metuzalem, i od skora mlađani penzioner, nije se proslavio u kratkom mandatu, i nije ispunio očekivanja režima, a u borbi klanova biće kolateralna šteta.

Kozomara je juče cijeli dan proveo u Vladi pokušavajući da spasi glavu i preduprijedi smjenu, ali je zakasnio. Ministre je ranije, uz podršku gen-seka Luke, obišao i pripremio teren Boro Vujičić, funkcioner SNSD-a koji bi trebao naslijediti Kozomaru.

Pored Vujičića, kandidat za novog direktora je i Dragan Anđelić, povratnik u DNS, ali su njegove šanse veoma male. Dodik i Luka ne žele da ustupe važno mjesto i preduzeće DNS-u i Paviću, iako je u aktuelnim pregovorima to bio jedan od zahtjeva. Umjesto generalnog, Anđelić bi mogao biti imenovan za tehničkog direktora RiTE Gacko.

Dok se klanovi bore za plijen RiTE, Gacko je na koljenima. Poslednji kapitalni remont postrojenja urađen je prije 6 godina, sa servisnim rokom od 4 godine, i već dvije godin kasni redovan remont. Zbog toga se havarija može dogoditi svakog trenutka, jer su turbina i ključni dijelovi sistema prenapregnuti i davno zreli za remont.

Uskoro ću detaljnije pisati o stanju na RiTE Gacko, „strujnom udaru“ i zakulisanim radnjama.

Nebojša Vukanović