palpal

Suludo i nezakonito zaduženje za HE Dabar

Hidroelektrana Dabar, koja je u potpunosti u vlasništvu Hidroelektrana na Trebišnjici, nedavno su objavile javni poziv za sufinansiranje projekta i 430 miliona maraka kredita kako bi se u naredne 4 godine završio objekat na kome su radovi počeli 2011. godine. Vlada i Narodna skupština Republike Srpske nisu dali saglasnost za ovaj poziv i zaduženje, pa je ono nezakonito. Javni poziv je dokaz nesposobnosti vlasti, Vlade i Elektroprivrede Srpske, da investira i završi bilo kakav ozbiljniji projekat, ali i otvara niz ozbiljnih pitanja.

Kada je 2011. osnovano preduzeće HE Dabar, Milorad Dodik i direktor Radivoje Bratić su tvrdili da će investicija iznositi 180 miliona evra, i da će hidroelektrana biti završena 2016, a proizvodnja i pričljučenje na mrežu 2017. godine. U proteklih 8 godina preko namještenih tendera i dvorskih firmi potrošene su stotine miliona maraka a da nije završen nijedan kapitalni objekat, niti su počeli radovi na izgradnji brane Pošćenje. Iako je u proteklih 9 godina potrošeno preko 150 miliona maraka u izgradnju pristupnih saobraćajnica, eksproprijacije  zemljišta, dalekovoda, vodovoda i probijanje tunela, vrijednost radova je drastično povećana bez ikakvog opravdanja. Umjesto planiranih 180 miliona evra, ili 360 miliona maraka za cijelu investiciju, sada se traži dodatnih čak 430 miliona maraka kredita, na koji će se platiti bar još 100 miliona maraka kamata.

Postavlja se logično pitanje zašto HE Dabar nije završena 2016. godine, kako su to obećavali Dodik, Milekićka i Bratić, gdje su do sada potrošeni silni novci a nijedan kapitalni projekat nije napravljen, i zašto se traži dodatnih 430 miliona maraka kredita kada je ukupna investicija u startu procijenjena na oko 180 miliona evra?

Jasno je da su ogromni javni novci izvučeni preko naduvanih faktura, namještenih tendera i dvorskih firmi, prije svega Integrala, HP investinga i Jaroslava Černog, i da vlast nema cilj da sagradi kapitalni objekat za Hercegovinu, već da se izvrši velika pljačka i iznova obmanjuje narod velikim obećanjima. Da je vlast iole ozbiljna, nakon 8 godina bi bar izlila temelje za branu Pošćenje, a ne bi još uvijek otkupljivala zemlju od seljaka.

Vile i luksuzni stanovi direktora Radivoja Bratića, Željka Zubca, Luke Petrovića, Ilije Tamindžije i ostalih moćnika pokazuju gdje je završio novac iz projekta i namještenih tendera dvorskim firmama, mada je najveći dio iznesen vani ili potrošen za kampanje režima i kupovinu izbora.

 

Nebojša Vukanović