Сулуде иницијативе СО Невесиње и опструкција градње пута Берковићи – Невесиње

На сутрашњој сједници Скупштине општине Невесиње наћи ће се и приједлог Иницијативе да се промијени намјена средстава и донације Владе Холандије, која су одобрена за завршетак градње пута Берковићи – Невесиње, и намјера да се средства преусмјере за реконструкцију и градњу пута Невесиње – Мостар, и везу са будућом трасом аутопута и коридора 5Ц. Просто је невјероватно да се пред одборницима нађе овакав сулуд  приједлог, јер је општина Невесиње, скупа са Скупштином општине Берковићи, били дио пројекта градње пута Берковићи – Невесиње,  који је покренут још 2007. године, и који је напокон прошао све потребне инстутуције, сагласности влада и парламената, и требао би да се реализује избором извођача радова.

Оваква иницијатива, осмишљена вјероватно у глави Илије Таминџије, је сулуда, и по мом мишљењу само може да уништи већ усвојен приједлог и одобрена средства, јер Влада Холандије може да повуче своја средства јер је један од учесника пројекта, општина  Невесиње, промијенила одлуку. Источној Херцеговини је потребна мрежа добрих путева која ће повезати све општине, јер су путеви у очајном стању, и свакако да је потребно изградити пут Берковићи – Невесиње, посебно имајући у виду на сталне проблеме и лоше урађену дионицу пута Дивин – Зови До – Невесиње. Спорну дионицу израдио је ХП инвестинг из Мостара, и питање је ко је из ХЕТ-а и ХЕ Дабра добро омастио бркове, јер је свима очигледно да су милиони бачени, а да ништа није урађено како треба, од подлоге до газећег слоја асфалта.

Поднио сам Захтјев предсједнику СО Невесиње да присуствујем сутрашњој сједници и обратим се одборницима, али ми је то онемогућено, јер по Пословнику СО Невесиње одборницима се могу обратити само посланици из Невесиња!? Данас сам у 14 часова покушао да присуствујем сједници Савеза општина и градова источне Херцеговине, на којој је требало да се разговара о овом проблему, али ми ни то није дозвољено, по одлуци домаћина,  градоначелника Требиња Мика др Ћурића.

Одборници СО Нвесиње морају знати да Путеви Српске треба да одржавају и граде мрежу магистралних и регионалних путева, па самим тим и дионицу Мостар – Невесиње, и да треба од Путева и Владе Српске да захтјевају средства за поправку дионице Мостар – Невесиње, и престанак маћехинског односа, умјесто што сулудим Одлукама могу само да униште деценијски труд и пројекат, и онемогуће градњу пута Берковићи – Невесиње.

 

Небојша Вукановић