Sulude inicijative SO Nevesinje i opstrukcija gradnje puta Berkovići – Nevesinje

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje naći će se i prijedlog Inicijative da se promijeni namjena sredstava i donacije Vlade Holandije, koja su odobrena za završetak gradnje puta Berkovići – Nevesinje, i namjera da se sredstva preusmjere za rekonstrukciju i gradnju puta Nevesinje – Mostar, i vezu sa budućom trasom autoputa i koridora 5C. Prosto je nevjerovatno da se pred odbornicima nađe ovakav sulud  prijedlog, jer je opština Nevesinje, skupa sa Skupštinom opštine Berkovići, bili dio projekta gradnje puta Berkovići – Nevesinje,  koji je pokrenut još 2007. godine, i koji je napokon prošao sve potrebne instutucije, saglasnosti vlada i parlamenata, i trebao bi da se realizuje izborom izvođača radova.

Ovakva inicijativa, osmišljena vjerovatno u glavi Ilije Tamindžije, je suluda, i po mom mišljenju samo može da uništi već usvojen prijedlog i odobrena sredstva, jer Vlada Holandije može da povuče svoja sredstva jer je jedan od učesnika projekta, opština  Nevesinje, promijenila odluku. Istočnoj Hercegovini je potrebna mreža dobrih puteva koja će povezati sve opštine, jer su putevi u očajnom stanju, i svakako da je potrebno izgraditi put Berkovići – Nevesinje, posebno imajući u vidu na stalne probleme i loše urađenu dionicu puta Divin – Zovi Do – Nevesinje. Spornu dionicu izradio je HP investing iz Mostara, i pitanje je ko je iz HET-a i HE Dabra dobro omastio brkove, jer je svima očigledno da su milioni bačeni, a da ništa nije urađeno kako treba, od podloge do gazećeg sloja asfalta.

Podnio sam Zahtjev predsjedniku SO Nevesinje da prisustvujem sutrašnjoj sjednici i obratim se odbornicima, ali mi je to onemogućeno, jer po Poslovniku SO Nevesinje odbornicima se mogu obratiti samo poslanici iz Nevesinja!? Danas sam u 14 časova pokušao da prisustvujem sjednici Saveza opština i gradova istočne Hercegovine, na kojoj je trebalo da se razgovara o ovom problemu, ali mi ni to nije dozvoljeno, po odluci domaćina,  gradonačelnika Trebinja Mika dr Ćurića.

Odbornici SO Nvesinje moraju znati da Putevi Srpske treba da održavaju i grade mrežu magistralnih i regionalnih puteva, pa samim tim i dionicu Mostar – Nevesinje, i da treba od Puteva i Vlade Srpske da zahtjevaju sredstva za popravku dionice Mostar – Nevesinje, i prestanak maćehinskog odnosa, umjesto što suludim Odlukama mogu samo da unište decenijski trud i projekat, i onemoguće gradnju puta Berkovići – Nevesinje.

 

Nebojša Vukanović