Сукоб Кланова ескалирао

Гостовање градоначелника Зворника Зорана Стевановића на Радију „Освит“ је важно свједочење о великој пљачки Алумине, функционисању режима и његовог накарадног система који је успостављен. Вриска, галама и нервозни глас градоначелника више него јасно говорe о великој нервози, паници и милионима марака око којег се боре Кланови како би се преотео најважнији привредни субјекат Зворника и регије Бирач. Посебно је био дирљив дио гостовања у коме Стевановић са жалом говори како му је недостајало свега неколико минута да буде именован за директора Алумине.

Као одговор на јавне иступе челника Алумине и Боксита, Милорада Мотике и Рајка Дукића, стратешки партнер „Павгорда“ Зоран Стевановић је почео говорити о тренутном криминалу у Алумини, нелегалном стечају, незаконитим јавним набавкама директним погодбама у стечају које износе 100 милиона марака годишње, те штети од 30 милиона марака која се наноси Алумини и Републици Српској. Високи функционери СНСД јавно говоре о великом криминалу и међусобно износе тешке оптужбе, а МУП Српске и правосуђе упорно ћути, што јасно показује колико су држава и њене кључне институције заробљене.    

Кључна ствар је да је Стевановић јавно признао да је авионом Владе Републике Српске летио у Литванију и као „вођа делегације“ у име Републике Српске преговарао са „бандитима који су изнијели милијарду марака“, како је то јавно рекао министар финансија Зоран Тегелтија. Вјерујем да се увишно упитати ко даје дозволе за летове и кориштење владиних авиона!? Па зар није било логично да МУП Српске распише интерполову потјерницу за Романовим и осталим Литванцима „бандитима“, како их назвао Тегелтија, умјесто што Владаи режим шаљу авион, са њима преговара и купује лажна дуговања.  Па и највећем лаику је сада јасно да је Пљачка вијека и извачење милијарде марака из Бирча и Алумине изведено у договору и сагласности челних људи Српске.              

Стевановић је потврдио да је у више наврата одлазио у Литванију на преговоре са бившим власницима Фабрике глинице Бирач, али није јасно у ком својству јер није повјерилац, није стечајни управник, није владнин службеник и као градоначелник Зворника није имао никакав легитимитет за „преговоре“ и куповину „дуга“.                                        

Његово признање само је потврда криминала и незаконитих радњи о којим се писало протеклих мјесеци и година, те доказ да је у све умијешан сам врх режима на челу са Милорадом Додиком. Јер да Влада и Додик нису стајали иза плана Павгорда и Зорана Стевановића, који је у Литванији заступао свог стратешког партнера, не би им уступали владинон авион за тајне задатке, покушали Стевановића на силу да поставе за директора, иако у стечају о томе не одлучује Влада РС већ суд…

Клупко се одмотава, и Стевановић је био у праву када каже да се не могу све судије купити, и сигурно ће доћи вријеме када ће се полагати рачуни и одговарати за пљачку вијека.

 

Небојша Вукановић