Суд исправио грешку

Основни суд у Требињу донио је Рјешење о исправци којим се исправља погрешно уписан назив судског Регистра у који је 2014. године уписана За правду и ред – Листа Небојше Вукановића, као политички субјект. Наиме дана 08.05.2014. године Основни суд у Требињу је направио грешку, коју сада признаје и исправља, и умјесто у „Јединствен регистар удружења грађана и политичких странака“ Листу за правду и ред уписао у „Јединствени регистар удружења и фондација“. Због ове грешке, коју је починио Основни суд у Требињу, Централна изборна комисија БиХ није дозволила овјеру Листе и учешће на локалним  изборима 2016. године.

ЦИК БиХ и Суд БиХ нису жељели уважити основану Жалбу и тражити исправку Рјешења од Основног суда, који је једини био одговоран за процесну погрешку, већ је одбио овјерити Листу и учешће на изборима. Уз то ЦИК је из необјашњивих разлога одбио да врати уплату и задржао је новац који је уплаћен за овјеру и учешће на изборима, иако је излазак на изборе онемогућен. Само од уплате овјере учешћа у два изборна циклуса, 2014. и 2016. године, ЦИК БиХ је приходовао 19 000 КМ од Листе за правду и ред. Након Захтјева  за исправком, који је у априли ове године упутио Небојша Вукановић, Основни суд је године донио Рјешење о исправци како би омогућио учешће Листи за правду и ред на Општим изборима у октобру. Занимљиво да је Рјешење написано 10.5.2018. а достављено након мјесец дана, 8.6.2018. када је завршена пријава ЦИК-у БиХ!?        

После проливеног млијека не вриједи лити сузе, али иоако Пирова, ова правна побједа је показала да је правда спора али достижна! Иако је Рјешење о исправци донесено касно, и Листи за правду и ред направљена огромна штета, ипак се показало се да је грешку направио Суд, случајно или намјерно, и да нису биле тачне оптужбе режима, његових скутоноша и дворских медија, да је Небојша Вукановић одговоран због пропуста и погрешног уписа у Регистар! Показале су се тачним тврдње да Ревизија ЦИК БиХ у мају 2016. није нашла ниједну грешку, и да је забраном учешћа на локалним изборима почињена велика неправда и штета.                                  

И на крају да подсјетим да на предстојеће Опште изборе, Листа за правду и ред излази у коалицији са водећом опозиционом странком СДС-ом, јер је неопходно удружити апсолутно све снаге и ресурсе како би се свргнуо накарадни режим, и након ослобађања институција и свргавања унутрашњих окупатора поново омогућило слободно изјашњавање грађана, без уцјена, притисака, куповине и осталих недемократских метода, којима се годинама служи режим Милорада Додика.

Небојша Вукановић