palpal

Šućko robinjama isplatio prvi poluminimalac

Odmah sutradan nakon što sam objavio tekst o patnjama i kulučenju tekstilnih robinja u Foči, škrti gazda Šućko Hadžijakupović je došao u pogone Trendteksa kako bi umirio radnice i obećao isplatu zaostalih ličnih dohodaka. Šućko je u svoj fočanski pogon došao u pratnji Izeta Spahića, svog partnera koji obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine Foča. Šućko i Izet su govorili o poslovim planovima, krizi, poslovnim rezultatima, pravdali se što plate kasne, te obećali da će se stanje popraviti. Zanimljivo je da je šef pogona Duško Prljić pred gazdom i Spahićem priznao da je istinito sve što sam objavio, i da su činjenice i položaj zaposlenih poražavajući.

  U utorak, 27-og februara tekstilnim robinjama je isplaćen prvi poluminimalac, pa su za 19 radnih dana sa brojnim prekovremenim satima dobile između 200 i 300 maraka. Najviše radnica za 19 dana kulučenja u hladnim pogonima bez grijanja dobilo je 250 maraka, nekolicina je dobila 300, a nažalost mnoge su kući otišle sa svega 200 maraka, i treba sa 7 maraka dnevno da prehrane svoje porodice. Ruku na srce, uz platu su savremenim robinjama i mučenicama isplaćeno je i 3 marke toplog obroka, ili 57 maraka za mjesec dana.
Pogon je počeo sa radom u oktobru, a Ugovori sa radnicama potpisani su tek 11.1.2018. godine. Tri mjeseca su šile džaba, a škrti gazda Šućko nije želio da plati radnice za rad do potpisivanja Ugovora pravdajući to obukom i probnim radom? Šućko je iz budžeta opštine Foča dobio 200 000 maraka podsticaja za otvaranje pogona, uz to je dobio i sredstva od Vlade kao podsticaje zapošljavanju, ali je novac strpao u džep i podijelio sa „partnerima“, a šezdesetak robinja kuluči i izrabljuje do iznemoglosti. Činjenica da gazda Šućka po pogonima prate predsjednik SO Foča Izet Spahić i ministar Petar Đokić, može se naslutiti ko je dio tajnih dogovora i zakulisanih kombinacija.                                                                  
Jadna je ta država koja pruža podršku robovlasnicima da kuluči i izrabljuje svoj narod za krvavu dnevnicu od 7 maraka, i 3 marke za piće i hranu. Toga više nema ni u Bangladešu, centralnoj Africi niti Papua Novoj Gvineji. Banda i mafija nikada nigdje nisu čuvale narod i državu, a šta se drugo i moglo očekivati od lažnog neoliberalnog  ljevičara Pinokia, koji je toliko gladan i beskrupulozan da je kod čuvenog trebinjskog umjetnika Papovića čak i račune falsifikovao kako bi od države, koju nažalost predstavlja, oteo još koju hiljadu maraka.                                                                             
U Foči je odavno sve jasno, a samo je pitanje dana do kada će Šućko i ekipa „mazati oči“ napaćenim fočanskim robinjama, i kada će fočanski pogon „Trendteksa“ doživjeti sudbinu režimskih projekata i pogona u Trebinju i Bileći, koji su zatvoreni poslije par mjeseci manipulacije, izrabljivanja i izvlačenja novaca. Još je pitanje do kada će roblje da ćuti i trpi izrabljivanje i nepravdu, i kada će sa grbače skinuti nezasite pijavice?

Nebojša Vukanović