Стваралачка енергија Миливоја Бокића

Невјероватно позитивна енергија и ентузијазам великог херцеговачког умјетника, вајара и сликара Миливоја Бокића, који је у 85-ој години живота пун стваралачке енергије и набоја, никога не може оставити равнодушним. Велика искушења, мјесеци тортуре и патњене у хрватским логорима током последњег рата, када су га војници ХВО-а одвели из породичног стана у Мостару, јесу нарушиле здравље али нису оставиле трага на креативности и ентузијазму, и Миливоје ствара можда и своја најбоља умјетничка дјела у деветој деценији живота.

Шетајући Билећом са пријатељима, у суботу поподне у Равногорском парку затекао сам Миливоја како дорађује последње детаље на новом споменику од камена, посвећеног команданту Југословенске војске у отаџбини, генералу Драгољубу Михајловићу, који ће бити отворен у суботу. Споменик од херцеговачког камена кречњака, тежак 5 тона и висок око 4 метра, радио је последњих 6 мјесеци. Тек што је завршен нови споменик у Билећком парку, већ је спремно идејно рјешење за нови пројекат.

    Бокић је предложио градским властима Требиња да подрже градњу споменика руском предсједнику Владимиру Путину, који би био постављен у ширем центру града. Идејно рјешење Путина како сједи, и држи земљу у крилу са цвијетом у руци, симболишући мир у свијету, већ је урађен у камену, а град Требиње треба само да издвоји средства за набавку довољно великог и квалитетног камена кречњака у мајдану, те материјал за његову обраду. 

Разговори проведени са генијалним умјетником, који је имао чак 135 међународних изложби широм свијета, од Њемачке и Холандије до Кине и Индије, су велико искуство. Миливоје ми је препричавао занимљиве анегдоте и своја предратна дружења са Ивом Андрићем, Оскаром Давичом, Јуром Каштеланом и другим великим писцима и умјетницима бивше Југославије, који су били чести гости у његовом атељеу, до рата смјештеном у близини Старог моста у Мостару. Позитивна животна и стваралачка енергија Миливоја Бокића, који у 86-ој години има велике планове и вољу да ствара велика дјела, требала би свакако да буде добар примјер младима, и мотивише их да се тргну из летаргије и дају свој допринос изградњи неког бољег и праведнијег друштва.

 

Небојша Вукановић