Stvaralačka energija Milivoja Bokića

Nevjerovatno pozitivna energija i entuzijazam velikog hercegovačkog umjetnika, vajara i slikara Milivoja Bokića, koji je u 85-oj godini života pun stvaralačke energije i naboja, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Velika iskušenja, mjeseci torture i patnjene u hrvatskim logorima tokom poslednjeg rata, kada su ga vojnici HVO-a odveli iz porodičnog stana u Mostaru, jesu narušile zdravlje ali nisu ostavile traga na kreativnosti i entuzijazmu, i Milivoje stvara možda i svoja najbolja umjetnička djela u devetoj deceniji života.

Šetajući Bilećom sa prijateljima, u subotu popodne u Ravnogorskom parku zatekao sam Milivoja kako dorađuje poslednje detalje na novom spomeniku od kamena, posvećenog komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, generalu Dragoljubu Mihajloviću, koji će biti otvoren u subotu. Spomenik od hercegovačkog kamena krečnjaka, težak 5 tona i visok oko 4 metra, radio je poslednjih 6 mjeseci. Tek što je završen novi spomenik u Bilećkom parku, već je spremno idejno rješenje za novi projekat.

    Bokić je predložio gradskim vlastima Trebinja da podrže gradnju spomenika ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji bi bio postavljen u širem centru grada. Idejno rješenje Putina kako sjedi, i drži zemlju u krilu sa cvijetom u ruci, simbolišući mir u svijetu, već je urađen u kamenu, a grad Trebinje treba samo da izdvoji sredstva za nabavku dovoljno velikog i kvalitetnog kamena krečnjaka u majdanu, te materijal za njegovu obradu. 

Razgovori provedeni sa genijalnim umjetnikom, koji je imao čak 135 međunarodnih izložbi širom svijeta, od Njemačke i Holandije do Kine i Indije, su veliko iskustvo. Milivoje mi je prepričavao zanimljive anegdote i svoja predratna druženja sa Ivom Andrićem, Oskarom Davičom, Jurom Kaštelanom i drugim velikim piscima i umjetnicima bivše Jugoslavije, koji su bili česti gosti u njegovom ateljeu, do rata smještenom u blizini Starog mosta u Mostaru. Pozitivna životna i stvaralačka energija Milivoja Bokića, koji u 86-oj godini ima velike planove i volju da stvara velika djela, trebala bi svakako da bude dobar primjer mladima, i motiviše ih da se trgnu iz letargije i daju svoj doprinos izgradnji nekog boljeg i pravednijeg društva.

 

Nebojša Vukanović