Studentima zatvaraju čitaonicu jer nema para za grijanje!

IMG-5294e445977fa73bbb24c0e0f3705f00-V.jpg

Studentima zatvaraju čitaonicu jer nema para za grijanje!

Da su obrazovanje i mladi poslednja rupa na svirali govori i skandalozna odluka direktora fočanskog Centra za kulturu i informisanje da zatvori Gradsku čitaonicu jer navodno nema novaca za grijanje jedne prostorije! Gradska čitaonica u Foči od ponedeljka prestaje sa radom, što predstavlja veliki udarac svim studentima koji ne stanuju u Studentskom domu. Obavještenje o zatvaranju Gradske čitaonice postavljeno je na vratima i oglasnoj tabli, a studenti su ogorčeni jer su Medicinski i Stomatološki fakulet od Foče udaljeni nekoliko kilometara, pa studenti koji ne stanuju u Domu već privatno nemaju gdje da uče i spremaju ispite.

Već duže vremena odgovorni u Centru za kulturu i informisanje nastoje da zatvore čitaonicu jer im predstavlja nepotreban trošak? Prvobitno je skandalozna Odluka pravdana gljivicama koje su se pojavile na zidovima, a potom skupim troškovima klimatizacije i grijanja jedne prostorije!?

Nezvanično jedan od razloga za zatvaranje, o kome se govori iza kulisa, je promjena namjene prostorije. Poznati režiser Emir Kusturica upravo ovdje želi da pravi multipleks, i čitaonicu pretvori u bioskopsku dvoranu.

Jadna je i nesrećna država i razbijeno društvo kojima je skupo grijanje jedne prostorije u kojoj uče i školuju se mladi na kojima treba da počiva budućnost i zdravlje jednog naroda. Grupa nezadovoljnih studenata obratila se odgovornim i izrazila ogorčenje odlukom o zatvaranju Gradske čitanice, te zatražila da se ona stavi van snage. Ostaje da se vidi da li će studente u ponedeljak dočekati zatvorena vrata Gradske čitaonice, ili će ipak nadležni odustati od sulude ideje i staviti van snage spornu Odluku!

Nebojša Vukanović