СТОП кулучењу – почиње контрола Нешковића

Доста је било кулучења и израбљивања радника од стране бескрупулозних тајкуна, и коначно је дошло вријеме да се низом акција богаташи натјерају на поштовање закона и радничких права. Јуче сам Инспекторату Рњпублике Српске, Инспекцији рада поднио пријаву против компаније Нешковић Д.О.О. која не поштује одредбе Закона о раду и тјера раднике да мјесечно проведу 250 сати на послу а буду плаћени за 180.  Радници на „Нешковић“ бензинској пумпи у Требињу, а вјероватно и другим пумпама широм Српске, раде у смјенама 12 – 24, и трећину времена проведу на послу, умјесто да раде смјене у складу са одредбама Закона о раду 12 – 24, 12 -48 сати одмора.

Компанија Нешковић има годишњи промет преко 160 милиона марака, пријављен профит од 20 милиона, и јасно је да газда има довољно средстава да запосли и плаћа довољан број радника како би се омогућио нормалан рад у смјенама. Од инспектора рада сам затражио да одмах изађу на терен, провјере наводе из пријаве, адекватно казне послодавца и затраже да исправи пропусте, те да ме писмено обавесте о предузетим мјерама.

Занимљиво је да „нафташи“ из Републике Српске строго поштују закон у Федерацији, па тако радници БПП петрола на Иваници и Мостару раде 180 сати мјесечно за плату од 700 КМ, док у Трнову и још неким пумпама у Српској радници раде 250 сати мјесечно и преко рачуна примају минималац. Јасно је да нафташи поштују законе у Федерацији јер немају политичку заштиту, док у Српској кулуче и израбљују раднике до крајњих граница јер се због веза са моћницима на врху власти не боје контрола и инспекција.

Нешковић је први тајкун на удару кога треба сталним притиском и низом мјера ставити под контролу и натјерати да поштује закон и своје рраднике. На ред ће полако доћи сви остали приватници који израбљују раднике и понашају се према њима као према робовима, и још једном позивам све раднике који су непријављени или се грубо крше њихова права да се слободно јаве, јер ће остати анонимни, а ја ћу се потрудити да натјерам послодавца и инспекције да раде свој посао и поштују законе.

 

Небојша Вукановић