Stevanović, Vukelić i pop Milo Jovović

Stevanov.JPG

Stevanović, Vukelić i pop Milo Jovović

Slušajući izjave gradonačelnika Zvornika o dešavanjima u Alumini i prijetnjama koje mu je uputio Dodikov kum Veljko Vukelić, sjetio sam se stare narodne guslarske pjesme o pogibiji popa Mila Jovovića. Želeći da spasi svoju čast i odgovori na prozivke kralja Nikole, pop Milo Jovović došao je pred turske bedeme u Nikšiću i tražio da mu na megdan izađe komandant kapetan Mušović. Znajući da je pop Milo opasan i dobro rukuje mačem, kapetan Mušović nije smio izaći na viteški megdan već je naredio straži da sa zidina iz puške ubije popa Mila.

Savremeni srpski vitezovi-milioneri nastoje da očuvaju staru srpsku tradiciju i viteške običaje, pa je nakon prijetnji smrću Zoran Stevanović pozvao Veljka Vukelića na bira mjesto za megdana umjesto da mu preko prijatelja i posrednika prijeti fizičkom likvidacijom. Iako je nevjerovatna i zaprepašćujuća izjava data na konferenciji za novinare, ipak nije imala previše odjeka u domaćoj javnosti. Čak ni na Sicijili u doba najoštrijih sukoba među mafijaškim klanovima, rijetko su se u medijima mogle čuti i pročitati slične izjave, pozivi na obračune i prijetnje likvidacijom. Ono što posebno zabrinjava da izjavu nije dao neki nižerangirani bezopasni prestupnik, već gradonačelnik i visoki funkcioner vladajuće stranke.

Zoran Stevanović već 10 godina je gradonačelnik Zvornika, član Predsjedništva SNSD-a, suvlasnik Vitinke i još 10 firmi u Srbiji i Republici Srpskoj, a Veljko Vukelić je kum predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, siva eminencija domaćoj javnosti poznata po ratnom švercu nafte i cigareta, te bliskom saradnjom sa bivšim premijerom Republike Srpske Krajine Borislavom Mikelićem, tajkunom Draganom Čičićem i Miloradom Dodikom. Imovina oba učesnika medijskog obračuna, i V.V i Z.S, mjeri se milionima i desetinama miliona maraka.

Dešavanja oko Alumine su i najneupućenijim pokazala u kakvom društvu živimo, i kakav je model vladanja. Vlast posmatra Republiku Srpsku, njen budžet, javna preduzeća i resurse, kao svoju prćiju sa kojom može da radi šta hoće. Godinama su političari i njihovi tajkuni kao hijene čerupali Republiku Srpsku komadajući jedno po jedno javno preduzeće, banku, prirodno bogatstvo, a kako je zbog velike pljačke količina resursa i novca počela da se smanjuje, gladne hijene su postale nervozne i počele su međusobno da se kolju oko preostalog plijena. Sukobi unutar SNSD i režima oko Alumine, Šuma Srpske i Rudnika Ljubija ne samo da su potpuno ogolili mafijaški karakter vlasti, već su pokazali nemoć zarobljenih institucija. Sudovi, tužilaštva, policija i ostale institucije ne postoje da bi se sprovodio zakone, uspostavio red i pravni poredak u društvu, već da bi se na terenu sproveli dilovi, tajni planovi i želje čelnika režima. O opštem stanju mnogo govori i Dodikovo uporno i glasno ćutanje, jer se danima nije oglasio o protestima i dešavanjima u Alumini nakon blokade računa preduzeća od strane fočanskog tajkuna Gordana Pavlovića, koji je samo pijun u rukama mnogo većih igrača.

Da li će se sukob Stevanovića i Vukelića okončati viteškim dvobojem u stilu popa Mila Jovovića, ili će kum da ih pomiri komadajući Aluminu i Birač na ravne časti pokazaće vrijeme. Sigurno je samo da Francisko Ford Kopola u Republici Srpskoj sa našim Korleonima ima dovoljno materijala da snimi bar još 3 nastavka kultnog „Kuma“, i bez Al Paćina u glavnoj ulozi dobio sve oskare, zlatne palme i ostale nagrade za ekranizaciju istinitih događaja i naše sumorne stvarnosti.

Nebojša Vukanović