Stevandić se pobratimio sa Erdoganom i Bakirom

Puno je velikih zaokreta u političkoj karijeri Nenada Stevandića, ali sinošnje javno bratimljenje sa Turcima, Erdoganom i Bakirom u programu RTS-a mnoge je iznenadilo. Stevandić je u emisiji Upitnik na RTS-u izjavio da je pobjeda Redžepa Taipa Erdogana, koga naziva mudrim političarem, na predstojećim izborima sasvim izvjesna i da je Turska saveznik Republike Srpske. Trenutna vlast predvođena Miloradom Dodikom treba da iskoristi poziciju Turske kao saveznika u narednom periodu!?

Stevandić se tu nije zaustavio, pa se pohvalio da ima dobre odnose sa turskim diplomatama, da je razgovarao sa poslednjih 5 turskih ambasadora u BiH a poslednja dva su mu bili gosti u kabinetu. Između „saveznika“ nema teških riječi i nesporazuma, a njegove izjave su samo za unutrašnje potrebe, spinovanje javnosti i širenja straha! U odbrani nove braće i saveznika Turaka,  Stevandić je otišao toliko daleko da je čak otvoreno kritikovao svog novog mentora Milorada Dodika, istakavši da je neprimjerena njegova izjava kako su Bakir i Erdogan u Sarajevu orgijali!? Za Erdogana je imao samo riječi hvale, i čak ga je branio kada je Boško Jakšić govorio o masovnim hapšenjima „gulenista“, kršenju ljudskih prava, slobode medija.. Da voditeljka Olivera Jovićević nije prekinula emisiju, stekao se utisak da bi se Stevandić otvoreno bacio u naručje i Sebiji Izetbegović, i otvoreno pozvao Kongres SDA da podrži njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, garantujući dobru saradnju.

Stevandić je između redova poručio da nema ništa protiv članstva BiH u NATO-u, pa je izjavio da se ne protivi ni evro-atlanskim integracijama Bosne i Hercegovine ukoliko se očuva položaj entiteta i odustane od unitarizacije BiH!

Poslije neprikosnovenog konvertita Nikole Špirića, Nenad Stevandić čvrsto drži drugu poziciju u promjeni stavova, mišljenja i partija. Dug je niz od SDS-a, Krajiške demokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke za Banjaluku i Krajinu, Patriotske demokratske inicijative do Srpske stranke Krajine i Posavine, Srpske stranke Republike Srpske, povratka u SDS do osnivanja filijale SNSD-a. Zbog toga dobre poznavaoce političkih prilika njegov najnoviji zaokret treba posmatrati kao prirodnu i očekivanu pojavu. Problem je u tome što Stevandić u Beogradu nije govorio u svoje ime, već u ime režima i tzv „Patriotskog bloka“ koga predstavlja.                       

Ne znam da li kamere RTRS-a i ATV-a negativno utiču na Stevandića, ali sinoć na RTS-u je bio umiljata i tiha dobrica koju bi neupućeni stavio kao melem na ranu. Nije bilo pomena niti riječi o Bakiru, poturicama, Sarajevu, islamizaciji, neoosmanizmu i izdajnicima, kojima Dodik i Stevandić godinama bombarduju svoje građane šireći neosnovano strah i dijeleći nepotrebno svoj narod kako bi podjelama i sukobima opstali na vlasti.

Režim u Republici Srpskoj nažalost se ponaša kao guske u magli, tumara jer nema nikakve strategije, plana i jasnih pravaca, a politika se neozbiljno mijenja po potrebi iz dana u dan. Takva kratkoročna politika bez bilo kakve vizije i plana, koja vodi računa samo o trenutnim interesima čelnika režima, je pogubna za Republiku Srpsku i njen narod.

Dugo tumaranje nas ne vodi nikuda osim u duboku provaliju, i svakako da savremeni janjičari ne mogu biti na čelu naroda i voditi ga u mirnu luku u nemirnim vremenima.

 

Nebojša Vukanović