palpal

Štetno miješanje u unutrašnje stvari Crkve

Kao što je štetno miješanje Crkve i vjerskih zajednica u politiku, izbore i promovisanje pojedinih političara od strane visokih crkvenih velikodostojnika, tako je štetno i pogubno kada se političari miješaju u crkvena pitanja, imaju neke svoje favorite koje promovišu i pokušavaju ih progurati na ključne pozicije u Crkvi.

 

Čim je prošla sahrana upokojenog patrijarha Irineja, počele su spletke, licitacije i promocije pojedinih vladika u medijima, koji bi po nečijoj želji trebali da budu izabrani za novog srpskog patrijarha. To je čisto crkveno pitanje, vladike treba da odluče koja će se tri imena naći u Svetom pismu, a javnost bi trebala samo da posmatra i izvještava umjesto što se direktno miješa, favorizuje pojedince i na taj način izaziva nove ili produbljuje postojeće podjele.

Od kako je Sveti Sava 1219. godine uspio da obezbjedi autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, Sveti Joanikije 1338. ustoličen za prvog patrijarha a 1557. godine Makarije Sokolović obnovio Pećku patrijaršiju, Crkva je prošla brojna i velika iskušenja, pa će i sada, u ovo turbulentno vrijeme,  odoljeti isušenjima i podjelama. Crkva je važna institucija za srpski narod, i zato se nadam da će izbor novog patrijarha proteći bez većih turbulencija i sukoba u javnosti, da će biti izabran patrijarh pomiritelj koji će pomoći moralnu i duhovnu obnovu naroda i društva,  i da će se moćni političari suzdržati od nepotrebnog miješanja u unutrašnje stvari Crkve.

 

Nebojša Vukanović