Штета, Обрен и план Б

     Прије 4 мјесеца написао сам текст Штета, који је изазвао доста полемика у јавности, и упозорио на опасности постављања Обрена Петровића за носиоца Листе СДС-а у ИЈ 2 за ПД ПС БиХ, и нажалост већ сада се показало да сам био у праву. Обрен и дио структура у СДС-у су прије избора имали план Б у случају да Вукота и Иванић не побиједе на изборима, и сада је на дјелу реализација тог плана и одлазак у загрљај Додика. Обрен је уочи и на почетку Отаџбинског рата био начелник Службе државне безбједности, и типичан је представник (пара)удбашких структура које нас држе у оковима, и које спречавају напредак и хватање корака са развијеним свијетом.       

Немој се бојати оног коме ниси ваљао! Тако су Вукоти забили нож и окренули леђа управо они које је ставио за носиоце Листа и компензационих мандата, попут Обрена и Костадина Васића, и тако им омогућио да постану посланици у Представничком дому ПС БиХ и Народној скупштини Републике Српске. Обрен реагује брзо, по разрађеном плану, па су његови представници само чекали било какакв повод да напусте сједницу Главног одбора СДС-а потом хитно, одрже вандредну сједницу и донесу самовољно одлуку да уђу у власт са СНСД-ом и Додиком. Брзина реакције указује да је све унапријед било припремљено.

Иако ситуација за СДС и опозицију у Српској дјелује јако лоша, у свему треба видјети и позитивне ствари, почетак катарзе и чишћења опозиције од убачених елемената и тегова на ногама који су вукли на дно.                                                  

Биће сада занимљиво видјети заокрет и како ће РТРС И Кербер Синиша М. сада извјештавати о ифтарима и потезима Обрена Петровића, кога је у својој Дневној дози Добоја називао Омером. Подсјећам на текст „Штета“ који сам објавио прије 4 мјесеца након што је Обрен Петровић постављен за носиоца, те неколико прилога РТРС-а о Обрену и добојском СДС-у.

                                     Штета

Нисам члан и функционер СДС-а па самим ти ни на који начин немам право да се мијешам и коментарише одлуке које доносе органи највеће опозиционе странке. Ипак искрено ми је јако жао што ће Обрен Петровић, а не Младен Босић бити носилац Листе за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у Изборној јединици 2. Прије свега због општих интереса опозиције јер сматрам да би Савез за промјене остварио много бољи резултат у овој регији с Младеном Босићем него Обреном, а са друге стране као предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Босић је сигурно заслужио да буде у прилици да брани посланички мандат, посебно имајући у виду да је на претходним Општим изборима 2014. године освојио рекордан број гласова од потписивања Дејтонског споразума.

Пред крај мандата и сарадње морам признати да је Босић разбио стереотипе који се често вежу за наше политичаре, и да сам, упознајући га у  протекле 4 године, спознао да има многе врлине и манире које су ријеке у данашње вријеме, посебно код наших политичара. Босић је истински противник накарадног Додиковог система и није спреман да са њим прави било какве компромисе. Вјерујем да је добио од народа једну шансу, да би у тишини помео смеће која је режим посијао на сваком кораку, и дао снажан допринос обнови државе и друштва. Са пуном одговорношћу могу рећи да је Босић истински поштен човјек, који се сигурно политиком није бавио како би се обогатио, већ има истинске намјере да суштински промијени ствари у друштву. Сви смо људи и нормално је да понекад из најбољих намјера правимо грешке, и лично сам свједок да се никада није сакривао иза других и да је увијек спреман да „потури“ своја леђа за друге, и преузме одговорност за евентуалне грешке и пропусте, своје и својих сарадника. Сама чињеница да није желио прихватити компензацији мандат и да се часно повукао са Листе коју носи Обрен Петровић настављајући борбу за општу ствар и против накарадног система, довољно говори о њему и његовој принципијелности. Од Босића сам пуно тога научио протекле 4 године, прије свега о толеранцији, дипломатији, дијалогу са саговорницима, али и постављању јасних граница и чувању националних и општих интереса, око којих нема компромиса и попуштања.

Права је штета што су данас тешка времена, и што у растуреним друштву поремећених вриједности народ нажалост упорно даје подршку преварантима, разбојницима, лоповима и бандитима, који су нас разорили протекли деценију, а да ниједном нису дали шансу неуцјењеном човјеку искрених намјера без хипотека и путера на глави, који би сигурно направио преокрет.

Неколико прилога РТРС-а о Обрену Петровићу!