Štednja po HET-u, smanjenje plata i limuzine od 210 000 maraka

tegeltija.jpg

Štednja po HET-u, smanjenje plata i limuzine od 210 000 maraka

Ima se, može se. Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici donijela je odluku izdvoji više od 200 000 maraka za nabavku službenih limuzina. Direktor Gordan Mišeljić u četvrtak 2.3.2017. potpisao je Odluku o nabavci službenih vozila vrijedan 179 483,44 KM bez PDV-a, ili oko 210 000 maraka sa plaćenim porezom. Ugovor je potpisan sa firmom „Brčko-gas D.O.O“ vlasništvo Đorđa Kojića, visokog funkcionera SNSD-a. Kojić je predsjednik OO SNSD Brčko i do 2016. obavljao je funkciju predsjednika Skupštine Brčko Distrikta, a već dugi niz godina je ekskluzivni snabdjevač Vlade i njenih javnih preduzeća i ustanova luksuznim vozilima marke „audi“ i „volkswagen“.

Brčko-gas je po starom običaju bio jedini ponuđač koji je dostavio ponudu HET-u, jer čelnici vladajuće stranke smatraju da ne treba mijenjati razrađene kombinacije i tim koji uspješno funkcioniše. Još u toku mandata bivšeg direktora Marka Mitrovića od Brčko-gasa je kupljen novi luksuzni „A-6“ i ostala vozila, a Kojićeva firma redovno servisira HET-ova vozila.

I dok se sa jedne strane kupuju luksuzne limuzine, u HET-u su počeli da štede na radnicima, pa su ukinute stimulacije svim zaposlenim a uskoro će nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora doći do dodatnog smanjenja plata. U HET-u i Elektroprivredi nema novca da se isplate plate i naknade zaposlenim, ali se zato milioni prebacuju u Srbiji na račune „Atos IT solutions“, „Prointer“, „IEE“, za fiktivne poslove nabavke softvera, mrežne i računarske opreme, a novac se koristi za kupovinu naklonosti političkih krugova, medija i lažnih analitičara. Radnici i javnost uglavnom uporno i glasno ćute, pa bahata vlast i rukovodstvo nema straha od reakcije i bunta, koje bi ovakvo ponašanje prouzrokovalo u slobodnim i uređenim društvima.

HET u svom voznom parku ima luksuzne „audije“, „nisane“, „sitroene“, pasate i džipove, pa je čudno što u vrijeme velike ekonomske krize i sveopšteg kolapsa finansijskog sistema u Republici Srpskoj izdvaja više od 200 000 maraka na obnovu i proširenje luksuznog voznog parka. Ne događa s ništa novo i ovo je samo nastavak ustaljene dugogodišnje prakse jer sit gladnom ne vjeruje. Il što bi narod rekao ko ima masla i zadnjicu njime maže.

Nebojša Vukanović