palpal

Šta li više pričaju?

Po četvrti put u posljednjih deset dana sastali su se u Beogradu Dodik i Vučić, sa Željkom, Viškovićem i ostalom svitom. Prvo je Dodik došao kod Vučića u Beograd po vakcine, pa su bili skupa na vojnoj vježbi, potom se nisu ni na trenutak odvajali jedan od drugoga u Banjaluci na obilježavanju Dana grada, kad je Vučić primio plaketu i postao počasni građanin, da bi se na kraju ponovo sastali u Beogradu nakon prijema kod patrijarha, koga takođe ne bi bilo bez Vučićevog zelenog svjetla.

Pitam se samo šta li toliko pričaju i smišljaju na sastancima, svakih nekoliko dana, ili su svi sastanci samo u službi slikanja, međusobne podrške i izborne kampanje? Naredne godine su predsjednički izbori u Srbiji i Opšti u Republici Srpskoj i BiH, pa nema sumnje da će ponovo nastupiti u tandemu.

Posljednjih 10 dana, kao i mnogo puta ranije, Vučić je jasno pokazao da je Dodik njegov izbor broj jedan sa ove strane Drine, iako to nije nacionalni interes Srba jer Uzurpator sistemski razara i uništava Republiku Srpsku i Srbe sa ove strane Drine, i da su uzaludna nadanja i očekivanja da će mu uskratiti otvorenu i javnu podršku.

To se jasno moglo vidjeti i po kampanji koja je pokrenuta u srbijanskoj štampi protiv Draška Stanivukovića zbog „bubice“ na reveru tokom sastanka sa Vučićem, a gotovo da nema medija bliskog vlastima, a da nije žestoko napao gradonačelnika Banjaluke, posebno Marićeva sretna „Hepi“ televizija koja je pravila specijalne emisije sa Dodikovim savjetnikom Perišićem i lažnim analitičarom Dževadom Galijaševićem, i time jasno pokazala kako stvari stoje.

Dobro je pa se na vrijeme sve pokazalo, kako stvari stoje, kako ne bi bilo zabluda i prevelikih nerealnih očekivanja da će ovoga puta Vučić uskratiti podršku Dodiku. Njih dvojica se ne podnose, jedan drugog intimno u sebi preziru i čekaju ko će kome prvi slomiti vrat kad mu ne bude potreban, ali kao pragmatici gledaju vlastiti politički interes te poslove i saradnju iza kulisa. Tužno je što u svemu ispašta narod, koji će na kraju da plati preskupe cehove promašaja i zabluda.

 

Nebojša Vukanović