Šta će biit sa Neimarstvom i Herceg TV

51726-velika.jpg

Herceg TV i opština Trebinje 

   24.12.2010 12:10 0 Dobroslav Ćuk nije se jasno očitovao o ponudi Mata Uljarevića o prodaji Herceg TV. Traže se dodatne informacije i garancije. Radnici palili gume. Policija prijetila privođenjem. Piše: Nebojša Vukanović Nakon što je finansijki direktor Neimarstva Milivoje Brčić u ime većinskog vlasnika Mata Uljarevića i direktora Radovana Traparića dostavio opštini Trebinje ponudu za prodaju njegove lokalne Herceg televizije, načelnik opštine Dobroslav Ćuk juče je odgovorio na ponudu bez jasnog i decidnog izjašnjavanja. Mato je svoju televiziju procijenio na nešto manje od 1.600.000 maraka, od čega je studijska i emisiona oprema vrijedna 446.704, a ulaganje u prostorije i poslovni prostor 1.150.000 maraka. U ponudi je navedeno da opština nije zainteresovana za kupovinu prostorija, ali da bi uz dodatne garancije i dokumentaciju mogla da kupi emisionu i studijsku opremu. Ipak, poučen brojnim ranijim Matovim podvalama i prevarama kupaca stanova i radnika, načelnik opštine zatražio je da se dostavi mišljenje i dozvola Regulatorne agencije za komunikacije kao i uvid u poslovanje Herceg televizije.

    Šta sve treba uraditi „Opština Trebinje i načelnik nisu bili u prilici da se do ovog momenta izjasne o ponudi, iz razloga što je načelnik bio duže vremena službeno odsutan, a bilo je neophodno provjeriti uslove pod kojim bi se mogla obaviti kupovina po predmetnoj ponudi. Nakon upoznavanja sa ponudom, konstantovano je da opština Trebinje nije zainteresovana za kupovinu, a ni zakup poslovnog prostora, a predmet eventualne ponude može biti samo studijska i emisiona ponuda. Da bi se pristupilo pregovorima o kupovini ovog segmenta, neophodno je da prodavac obezbjedi mišljenje Regulatorne agencije za komunikacije sa sjedištem u Sarajevu, o mogućnostima i uslovima prodaje ovog elektronskog medija. Tek nakon što RAK dostavi uslove koje treba da ispuni prodavac, bilo bi moguće pristupiti pregovorima o prodaji, jer bi zbog mogućnosti postojanja skrivenih zakonskih i finansijskih blokada, mogli doći u situaciju da opštini Trebinje bude onemogućeno da obavi kupovinu. Pored toga potrebno je da Neimarstvo a.d. i „Herceg televizija“, opštini Trebinje kao potencijalnom kupcu dostavi predmet svih obaveza ove medijske kuće prema dobavljačima, iz razloga što kupac ne kupuje samo vrijednost opreme i frekvenciju, već i obaveze koje mogu višestruko premašiti vrijednost onoga što se nudi.

   S obzirom na naprijed naznačeno, jasno je iz kojih razloga odgovor na predmetnu ponudu u ovom momentu nije mogao biti konkretniji, a nije se mogla obezbjediti ni saglasnost Skupštine opštine Trebinje, zbog nedostataka u ponudi. Na kraju, opština Trebinje ovim putem nudi pomoć u iznalaženju drugog komercijalnog kupca i partnera, što ne znači da odustaje od kupovine „Herceg televizije“, o čemu će se definitivno izjasniti nakon ispunjavanja naprijed naznačenih uslova, odnosno obezbjeđenja traženih dokaza i podataka“, navodi se u Dopisu koji je načelnik opštine Trebinje dostavio Herceg televiziji. Gore gume, ali stare Dvadesetak radnika i juče je sa nestrpljenjem iščekivalo odgovor iz opštine, i eventualnu nadu da će im uskoro biti isplaćen bar dio dugovanja.

   Nakon što su pročitali sadržaj pisma nezadovoljni radnici su u znak protesta ispred upravne zgrade Neimarstva zapalili desetak starih guma. „Mi polako gubimo strpljenje jer već dvije godine ne primamo plate i mjesecima čekamo da se agonija okonča. Već dvadeset puta se okupljamo ispred Neimarstva, čekamo da se ispuni bar neko obećanje i na kraju ništa. Samo se prebacuju odgovori sa jedne strane na drugu, obećava nam se isplata plata i drugih dugovanja, povratak na posao, a od toga nema ništa. Ponovo nam ostaje da čekamo šta će se Neimarstvo da uradi i da li će pribaviti potrebna dokumenta, ali je pitanje kada će se to dogoditi. Strpljenju i čekanju polako dolazi kraj“ rekao nam je radnik Neimarstva koji je želio da ostane anoniman, jer su nakon paljenja guma pred Neimarstvo došli policajci.

    Policija i Građevinski fakultet iz BL Pod prijetnjom privođenja, policija je ispitivala i legitimisala radnike zbog sumnji da su paljenjem guma narušili javni red i mir, a ubrzo nakon toga radnici su se bez riječi razišli kućama. Visoki policijski dužnosci nisu željeli da nam odgovore na pitanje zašto legitimišu radnike, i zašto nisu bili i ranije revnosni u očuvanju zakona i javnog reda i mira. Izgleda da policija i drugi državni organi postoje i zavode red samo kada su u pitanju gladni radnici i sirotinja. Ponudu za prodaju Herceg televizije, Milivoje Brčić opštini je dostavio nakon održane Skupštine akcionara Neimarstva 7. decembra ove godine. Vrijednost Herceg televizije je procijenjena na 1.600.000 maraka, s tim da je omogućeno da se kupi emisiona i studijska oprema bez prostora. Mato Uljarević poslije održane Skupštine akcionara, nije se pojavljivao javno u Trebinju, i prema našim saznanjima on se nalazi u Banjoj Luci, gdje radi kao profesor na Građevinskom fakultetu.