palpal

Šta bi Dodik da nema Soroša?

Soros.jpg

Šta bi Dodik da nema Soroša?

Čitajući poslednju epizodu Dodikove sage o Sorošu i besmisleno Saopštenje SNSD-a koje je vjerovatno napisao bivši gen-sek Rajko Vasić, jer samo na frekvencijama njegovog uma mogu se javiti onakve isprekidane i nepovezane misli i rečenice, pomislio sam šta bi spinovao SNSD i Dodik da nema Soroša? Dugi niz godina čim zagusti i režim se uplaši gladnog i poniženog naroda, Dodik i SNSD iznova počnu priču o Sorošu, makedonskom scenariju, obojenim i narandžastim revolucijama. Na RTRS-u se ukažu Lažanski, Ćeranić, Galijašević i ostale režimske sinekure, i kreće ispiranje uma, širenje straha ispraznim pričama o velikim zavjerama protiv našeg Vođe, protestima, napadu na institucije i nasilnoj promjeni vlasti, bedževima, šiframa i centrima u Tuzli i Podgorici… Spinovi su postali toliko otrcani da se i autori sami sebi smiju slušajući gluposti koje su već 100 puta ponovljene.

Pitanje je šta bi Dodikova propagandna mašinerija radila da Soroš ode na onaj svijet? Nedavno je preminuo Rokfeler, i pitanje je da li bi Dodik, RTRS i SNSD mogli naći adekvatnu zamjenu da plaše svoje potlačene, uplašene i siromašne građane? Znajući da bi im dobar dio prljavih spletki i propagande pao u vodu, vjerujem da Špirić, Laki Petrović, Cvijanovićka i Draško Milinović svake nedelje pale svijeće u crkvi za Džordža Soroša i mole se Bogu za njegovo zdravlje.

Priča o Sorošu, makedonskom scenariju i obojenim revolucijama toliko je besmislena da je ne vrijedi komentarisati. Dodik je 1998. godine došao na vlast na plećima Soroša i gusjenicama NATO tenkova, pa je logično da je on najupućeniji u njegova mešetarenja. Soroševa fondacija obično napada zdrava društva i ekonomije tražeći da se liberalizuju, otvore tržišta, privatizuju industriju i tako skinu odbrambeni gard. Republika Srpska je opustošena i razorena sistemski iz temelja od strane neodgovorne i bahate vlasti, pa ako je nekom cilj da uništi Republiku Srpsku onda je logično da podržava Dodika i njegov nakaradni mafijaški sistem. Možda u tome i leži razlog što neke velike sile, prećutno ili otvoreno, podržavaju i uporno tolerišu Dodika i njegovo neuravnoteženo i suicidno ponašanje kojim stavlja cijev na čelo Republike Srpske.

Dodik sprovodi najrigidniji oblik neoliberalne ekonomije, rasprodaje sva prirodna bogatstva u bescjenje, razara privredu, uzima skupe kredite, uništava industriju, smanjuje plate i penzije, povećava poreze i namete.. Njegova desetogodišnja vladavina Republiku Srpsku plako pretvara u rijetko naseljenu pustinju, i ako se Soroš nekad malo interesuje za ove prostore ubijeđen sam da je Dodik njegov prvi i pravi izbor kome će uvijek pružiti nesebičnu pomoć da završi posao do kraja.

Nadati se ipak da će napokon kod većine prevladati razum, i da ogromna većina obespravljenih građana Srpske više neće nasjedati na jeftine trikove, podvale i prevare mešetara i prevaranata, njihovih sinekura i medijskih razbojnika.

Nebojša Vukanović