palpal

Srpsko mlijeko za žedne Kineze?

Gledati RTRS i slušati Radio Republike Srpske postaje sve opasnije. Sinoć umalo nisam sletio sa snježnog i klizavog puta na Romaniji, od šoka i nevjerice kada sam na Dnevniku Radija Republike Srpsku čuo vijest o tome kako će se mlijeko sa propalog Farmalenda izvoziti u daleku Kinu, i da radnici ne treba da brinu za zaostale plate i dugovanja!? Čelnici Farmalenda najavljuju novi posao vijeka na opljačkanoj i propaloj farmi, i tvrde da će Kinezi kupiti nove krave, obnoviti proizvodnju i izvoziti mlijeko u Kinu?

Svakakvih smo se laži, obećanja  i budalaština naslušali od aktuelnog režima, jer niko tako krupno kao Dodikovci ne laže, ali patka o kineskim kravama i srpskim mlijekom u Pekingu je ipak nadmašila mnoge spinove. Kinezi proizvode apsolutno sve, imaju veliki spoljno-trgovinski suficit sa svim zemljama svijeta, a samo u SAD svaki dan izvezu milijardu dolara više robe nego što uvezu.

Koji Kinez bi imao interes da uvozi i hrani krave u Republici Srpskoj, a potom mlijeko vozi i prodaje u Kini? Zašto bi Kinezi pored svog, ili nekog drugog azijskog, željeli da piju daleko srpsko mlijeko? Transport jeftinog, i lako kvarljivog mlijeka do daleke Kine bio bi jako skup, i najvećem laiku je jasno da od ovog posla neće biti ništa. U nedostatku bilo kakvog ozbiljnog industrijskog poizvoda, režim svakodnevno brendira smokve, kruške, džemove, rakiju i vino kao naše najveće dostignuće i finalni proizvod, a brendiranje srpskog mlijeka za žedne Kineze je ipak previše. Postavlja se samo pitanje koji bolestan um je smislio ovakvu suludu ideju i spin kojim zamajava gladne i napaćene radnike koji protestvuju na farmi, i koji bi još narod na svijetu mogao da proguta ovako jeftine lovačke priče i sto puta ponovljene laži i podvale posmatrajući nijemo kako se sve pred njim ruši kao kula od karata?

Projekat bio jedino mogao spasiti vispremni poslanik SNSD-a Srđan Milović, glavni Dodikov pregovarač sa Kinezima za gradnju Termoelektrane Gacko 3, koji je sa Milidragom i Termogradingom zakopao i zavio u crno postojeći blok napraviviši za par godina 150 miliona maraka duga i obaveza.  Jedino je on po pljački i rasturanju nadmašio Dragana Vasiljevića, vlasnika Farmalenda, Dodikovog bliskog drugara i savjetnika koji je sa predsjednikom putovao u Kinu kako bi im „uvalio“ propalu farmu, misleći valjda naivno da su Kinezi naivne budale koje bacaju svoje milione po svijetu kad im neko zatraži novac.

Kolega Slobodan Vasković godinama je upozoravao javnost i institucije na propast Farmalenda ako se haos i pljačka nastave, pisao o nestalim junicama, uginulim govedima, milionskim propalim kreditima IRB-a, lažnim subvencijama i podsticajima kojima je budžet Srpske dodatno oštećen za milione maraka, ali nažalost u mafijaškoj državi nije imao ko ga da čuje. Banda je uništila veliko poljoprivredno dobro i izvukla milione, a radnici su „post festum“ počeli da se bune i traže plate tek kada je sve završeno.

Ako budu vjerovali RTRS-u i čekali da im zaostale plate isplate Kinezi koji piju srpsko mlijeko, bojim se da će im prije brada narasti do koljena, nego što će naplatiti dug koji su ostavili mafijaši.

 

Nebojša Vukanović