palpal

SRNA i ispiranje mozga igrom brojki i slova

Manipulacija građanima, bombardovanje lažnim vijestima, spinovima i nevažnim informacijama, te dezinformisanje i zbunjivanje javnosti osnovni je zadatak dvorskih režimskih medija u Republici Srpskoj. Zbog velikog uticaja televizije kao vodećeg medija, najpogubnije posledice zbog neprekidne kontaminaciju nacije, društva i javnog prostora ima RTRS, Fabrika mržnje, laži i zla, a odmah iza slijedi SRNA, Novinska agencija Republike Srpske.

Metode rada režimskih medija uglavnom su postale otrcane, i svode se na veličanje lika i djela lažnog Oca nacije i njegovih najbližih saradnika, te satanizovanje i prljava, beskrupulozna medijska kampanja i uporna satanizacija njegovih najopasnijih protivnika. Košuljica dnevnika, vijesti i sajt RTRS-a i SRNE podsjećaju me na tortu u kojoj se neizmjenično smjenjuje informacije o Dodikovim aktivnostima, izjavama i obećanjima, te istraživačke priče o zloupotrebama njegovih političkih protivnika, a kao fil tanko se pojave vremenska prognoza i poneka vijest o sportu. Kako to sve izgleda moglo se vidjeti sinoć na sajtu SRNE, gdje je Dodik zauzeo prvih 5 vijesti i kompletnu naslovnu stranu, od njegove donatorske večere, zahvalnice iz Federacije, do vijesti o sigurnoj pobjedi Dodika i SNSD-a 2018, strancima i nemogućoj državi BiH… Portal RTRS-a je sinoć začudo bio daleko pristojniji pa je Dodika bilo daleko manje nego u Dnevniku 2, i bile su „svega“ tri vijesti vezane za Oca nacije, a ostale su za Cvijanovićku, Brnabićku, Lukača…

 

Upornim ponavljanjem vijesti i slika čelnih ljudi režima ispira se mozak i smanjuje moć rasuđivanja i percepcije stvarnosti kod većine gledalaca koji nemaju dovoljno obrazovanja da spoznaju da su žrtve manipulacije i propagande, i da se postepeno pretvaraju u zombije. Da bi se pojačao utisak kod onih koji su otporniji, i čiji zdrav razum nije baš lako sluditi, gledaoci se povremeno zatrpavaju silnim brojkama i nevitnim podacima, a to je najbolje pokazao Ajdin Cikota u poslednjoj emisji „Pečat“ zloglasne urednice Nade Veletić. Cikotić je zatrpao javnost ogromnim brojem podataka, koji su potpuno nevažni za većinu gledalaca,  ponavljajući BDP, milajarde, uvoz, izvoz, rast, rekordi, procenti, stotine hiljada zaposlenih, pa ponovo BDP, izvoz, milioni, kamioni…. Ova režimska igra brojki i slova dodatno buni gledaoce i građane, i oni postepeno postaju sluđeni, dezorjentisani i klonu u apatiju: Postepeno prestaje svaki otpor, a to je i osnovni cilj režima, njegovih sinekura, novinara i medija.

                               

Propagandni rat i dezinformisanje javnosti RTRS-a i SRNE predstavlja vrhunac zloupotrebe javnih medija od strane jednog čovjeka, i ubjeđen sam da će postati predmet istraživanja naučnih radnika i materijal za doktorsko disertacije stručnjaka za propagandu, jer nešto slično nije se dešavala na ovim prostorima i Evropi još od pada Rajhstaga.

 

Nebojša Vukanović