Сретан празник Светог Василије и Дан ВРС

Данас је дан Светог Василије Острошког и Тврдошког Чудотворца, заштитника Херцеговине и нашег народа, и свима који данас славе желим срећну крсну славу, да велики празник прославе у миру, радости, срећи и весељу са својом породицом и пријатељима. У Црној Гори и манстиру Острог ове године атмосфера за велики празник је другачија него претходних година, али се надам да ће се бура и страсти, које је изазвао контраверзни Закон о слободи вјероисповјести, смирити и да ће Мило Ђукановић и његов режим престатати са нападима на Цркву и Митрополију, коју он сматра својим великим противником.

Свети Василије је био заштитник војника и Војске Републике Српске, која данас обиљежава 28 година од оснивања. У темеље Републике Српске уграђени су животи готово 24 000 погинулих бораца, велики број рањеника и ратних војних инвалида који су за Отаџбину дали своје животе и дијелове тијела. Нажалост, демобилисани борци, који су најзаслужнији за стварање Републике Српске, неправедно су запостављени и маргинализовани, Република се према многима односи као зла маћеха и вријеме је да се однос из коријена промијени а борци имају статус у друштву какав заслужују.

Нека је слава свим погинулим и пострадалим јунацима у Отаџбинском и другим ослободилачким ратовима, са надом да ће на овим просторима у будућности превладати мир и разум, да наша дјеца и браћа више неће гинути бранећи своја огњишта и породице.

 

Небојша Вукановић