Srećan Vam put braćo Englezi

profimedia-engleski-navijaci-pokazuju-zadnjicu-muning-1465735895-927275.jpg

Srećan Vam put braćo Englezi

Rezultati referenduma u Velikoj Britaniji, po kojima će ova država bar jedan korak biti dalje od Srbije i Republike Srpske, obradovala je sve iskrene patriote. Izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije je odlična vijest za sve Srbe, iako će nažalost mnogi neupućeni sunarodnici i evro-fanatici biti razočarani ovakvim rezultatima glasanja. Još od početka 19-og vijeka i početka oslobodilačkih ustanaka i ratova za oslobođenje Srbije od viševjekovnog turskog ropstva, Englezi su bili veliki protivnici srpskih nacionalnih interesa, podržavali su sve naše neprijatelje, i tako je ostalo sve do današnjih dana. Englezi su Srbe oduvijek posmatrali samo kao produženu ruku Rusije na Balkanu, i zbog toga smo kroz istoriju u više navrata pretrpili velika stradanja.

Tokom ustanaka protiv Turaka Englezi su tradicionalno podržavali sultana u Stambolu, a malo Srba zna da su nakon Balkanskih ratova Englezi podržavali Albance, davali im oružje i podsticali napade Šiptara na žandare, vojsku i srpske institucije u tek oslobođenim područjima na Kosovu. I tokom razgraničenja skupa sa Austro-Ugarskom redovno su podržavali srpske neprijatelje, izazivali pogranične incidente i čak prijetili objavom rata ako Srbija ne povuče trupe iz oslobođenih područja, a iako smo formalno bili saveznici, nismo od njih imali velike koristi i pomoći u Prvom svjetskom ratu.
Engleska tajna služba preko kupljenih oficira izazvala je aprilske demonstracije u Beogradu i gurnula Kraljevinu Jugoslaviju u nepotrebni rat sa Hitlerom i Vermahtom u kome je stradalo više od 1 000 000 Srba. Čerčil je dvostrukim igrama tokom cijelog rata grubo zloupotrebljavao i iskorištavao Srbe, kralja i Dražin pokret otpora, dok su pružali logističku i svaku pomoć svom agentu Anti Paveliću tokom bjekstva nakon pada NDH. I tokom devedesetih, od raspada Jugoslavije do bombardovanja Srbije 1999, Englezi i njihova diplomatija su zdušno predvodili sve napade na Srbe, a prošlogodišnji prijedlog Rezolucije o Srebrenici samo je jedan u moru poteza koji su bili na štetu srpskih interesa.

Iako interesi Velike Britanije za dešavanja na Balkanu neće značajnije opasti nakon izlaska iz Evropske Unije, ipak nadati se da će njen uticaj bar malo oslabiti. Jasno je da će ovakav razvoj situacije dodatno osnažiti položaj Njemačke u okrnjenoj Evropskoj Uniji, jer je kao privredno i ekonomski najjača država već duže vremena opravdano imala glavnu riječ u kreiranju smjernica i donošenju najvažnijih odluka. Sigurno da će sada uloga Njemačke i na Balkanu biti još važnija, i zbog toga bi vodeći srpski političari trebali ozbiljno da razmotre trenutnu situaciju, shvate procese i povuku mudre i ispravne poteze. Od Nijemaca se može mnogo toga naučiti o načinu izgradnje i uređenja države, privrede i društva, a ja lično već duže vremena govorim da će ugled i položaj Srba da se popravi onog trenutka kada Rusija i Njemačka budu njeni najbliži i najvažniji saveznici.
Zato bi umjesto bojazni da će se zaustaviti proves evropskih integracija država na Balkanu, izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije trebalo posmatrati kao odličan događaj koji će dalekosežno imati pozitivne efekte na srpske nacionalne interese ako budemo mudri, strpljivi i u tišini bez puno pompe povučemo mudre poteze.

Nebojša Vukanović