Srbende u Drvaru

Intenzivna druženja i sastajanja pred kamerama dvorskih medija, od RTRS-a do Pinka i Informera, velike srbende i patriote Milorad Dodik i Aleksandar Vučić danas su nastavili u Grahovu i Drvaru, gdje su sletili kako bi odguslali još jednu patriotsku sagu o odbrani i zaštiti napaćenog srpstva. Vučić je u Drvar doputovao direktno iz Rima, gdje je boravio kod pape u Vatikanu, gdje su nedavno bili Dodik i Željka, a vrijeme će pokazati kakve su instrukcije dobili i preuzeli obaveze. Što srbende i patriote iz Drvara i Grahova produžile do Knina, obišle napaćene i ugrožene srpske povratnike, i nije im valjda papa zabranio da pitaju za svoje sunarodnika u Hrvatskoj, i tako se eventualno zamjere Kolindi i Plenkoviću!?

Knin, Republike Srpska Krajina i zapadnokrajiške opštine su pale u ljeto i jesen 1995. godine zbog izdaje, tajnih dogovora na relacije Zagreb-Beograd, zabijanja noža u leđa braći sa ove strane Drine, pa bi u Drvaru, u kome je do rata živjelo preko 90% Srba, umjesto praznih i velikih riječi trebalo uputiti riječi izvinjenja sa porukom da se braći i sunarodnicima, koji vjekovima krvare, ne smije više nikada zabiti nož u leđa i ostaviti ih na cjedilu!? Napokon se trebaju izvući pouke i naučiti lekcije iz tragične prošlosti, ozbiljno voditi narod i državu a prestati sa manipulacijama, poigravanjem i pljačkom sopstvenog naroda.

Licemjesrtvo je na sve strane, a posebno iritira lažno Dodikovo srbovanje i najava protesta protiv HDZ-a i obilježavanja „Dana oslobođenja“ Drvara, jer su se mnogi pribojavali da je tako mogao udariti brat na brata, Dodik na Čovića, u dogovorenim „patriotskim“ igrama lažnih patriota i velikih manipulatora. I dok se Dodik busao u prsa da će blokirati sa narodom put od Drvara prema Livnu, kako bi spriječio Hrvate da proslavljaju „oslobađanje“ Drvara, Dragan Bogdanić je istovremeno dočekivao Kolindu i bio na misi u Tesliću, što je jedan od pokazatelja dvostrukog morala, politike i licemjerstva.

 

I dok Dodik i Vučić u javnosti glume neku bliskost i dobru saradnju, koja je bazirana isključivo na novcu, interesima i kombinacijama, sa druge strane njihove partije upravo u Drvaru vode veliku borbu, dijele i zavađaju narod. I dok pred kamerama RTRS-a pričaju patriotske ode i kritikuju maćehinsku politiku HDZ-a prema srpskom povratnicima u Livanjskom kantonu, Drvaru, Grahovu, Glamoču i Petrovcu, istovremeno će upravo SNSD i Vučićev SNS iz Drvara uskoro dati po jednog ministra HDZ-ovoj kantonalnoj Vladi!?

Narodu ne trebaju velike riječi, manipulacije i predstave, koje Vučić i Dodik često izvode, već je potrebna odgovorna nacionalna politika koja će zadržati narod i mlade na ovim prostorima, stvarati jake institucije i pravnu državu, posao i uslove za život dostojan čovjeka u 21-om vijeku, a ne prolazne autoritarne vođe, koje budu i prođu, a nakon diktature i jednoumlja iza sebe ostavljaju samo haos, beznađe i anarhiju.

 

Nebojša Vukanović