Sramno ponašanje Ćamila Durakovića i veličanje zločina

Svaki zločin, posebno ratni i ubijanje civila, treba osuditi a svakog zločinca procesuirati i adekvatno kazniti u pravičnom sudskom sporu, jer samo tako, kažnjavanjem i pravosnažnim presudama zločinaca te poštovanjem svih žrtava, može doći do istinskog pomirenja i suživota,  preduprijediti  da se više nikada ne dogodi stradanje nedužnih.

Umjesto da se oda počast nedužnim srpskim civilima pobijenim u selu Skelane uoči Krstovdana i Bogojavljenja januara 1993. godine, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković odaje prije par dana počast zločincima koji su poginuli prilikom napada na Skelane hordi pod komandom Nasera Orića, koji su za svega nekoliko sati ubili 65 Srba, uglavnom civila, od kojih je najmlađa žrtva, dječak Aleksandar Dimitrijević, imao svega 4 godine.

Ovako sramno ponašanje Ćamila Durakovića, kao i ostalih koji brane zločince i veličaju zčočine, je ne samo za svaku osudu, sramno i nedopustivo, već predstavlja anticivilizacijski čin.

Institucije treba da reaguju i procesuiraju Ćamila Durakovića, kao i sve ostale koji na ovakav način vrijeđaju žrtve, veličaju zločine i zločince, jer je to nedopustivo.

 

Svi neka razmisle kako bi se osjećale potomci i žrtve nekog drugog stratišta da se na dan njihovog stradanja organizuje pomen vojnicima koji su učestvovali ratnom zločinu, i kakva bi bila reakcija javnosti kada bi se u Srebrenici 12-og jula organizovao pomen vojnicima Vojske Republike Srpske koji su poginuli tog dana 1995. godine? Svaka nedužna žrtva, srpska, hrvatska ili bošnjačka, je ista i sve nedužno postradale treba jednako poštovati, a nedopustivo je uporno ukazivati samo na vlastite žrtve a vrijeđati i ponižavati žrtve drugog naroda.

 

     Nebojša Vukanović