palpal

Срамно и недопустиво хапшење владике Јоаникија

Партијска Полиција Црне Горе и црногорског господара Мила Ђукановића синоћ је лишила слободе владику Будимљанско-никшићког Јоаникија и групу свештеника из Никшића јер су на велики празник, Дан Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца, служили литургију и традиционалну литију улицама Никшића, која се на овај велики празник већ деценијама организује сваке године улицама Никшића.

Хапшење владике и свештеника, те њихово задржавање у притвору 72 сата, је срамно и недопустиво. Јасно је да Мило Ђукановић жели да оваквим непотребним дрским акцијама, провокацијама и показивањем силе изазове реакцију народа, неки инцидент како би Српску православну цркву дискредитовао и приказао јавности као некакав непријатељски и антидржавни елемент.

Синоћ око поноћи испред Полицијске станице у Никшићу окупило се неколико стотина Срба и вјерника како би изразили огорчење због саслушања и хапшење владике, прогона вјерника и Цркве које траје већ дуже времена, а владика Јоаникије, непосредно пред хапшење, апеловао је на окупљене да се у миру разиђу како не би дошло до инцидената.

Оваква репресија режима Мила Ђукановића, хапшење владике и свештеника у Никшићу, којима је одређен притвор као да су највећи криминалци  док прави криминалци и мафијаши слободно шетају улицама црногорских градова, је велика и дрска провокација која би могла довести до хаоса и имати несагледиве последице ако се насиље настави. Очекујем да власти Србије и Републике Српске реагују, да званично Београд донесе одлуку и повуче амбасадора из Подгорице, прекине све односе и блокира границе, прекине промет све док црногорски режим не престане са насиљем над својим народом, прогоном народа и вјерника.

Е да могу да се устану Његош, Свети Петар Цетињски и остале владике и владари из династије Петровића, па да виде шта власти у Црној Гори раде свом народу и свештеницима, вјерујем да би са сјетом причали о Турцима и окупацији која је била слобода и правда у односу на данашње изроде и отпаднике који владају Црном Гором.

 

Небојша Вукановић