Sramno ćutanje na Milovo nasilje

U Nikšiću, Beranama, Andrijevici i drugim crnogorskim mjestima došlo je do sukoba policije i građana, koji protestvuje zbog hapšenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i veće grupe sveštenika iz Nikšića. I dok Milo Đukanović i njegov režim u Crnoj Gori pokušava policijskim nasiljem, suzavcem i pendrecima zaplašiti narod i građane, silom se očuvati na vlasti kršeći Ustav, osnovna ljudska i građanska prava svojim građanima, između ostalog pravo na slobodu vjeroispovjesti, vlasti Srbije skrštenih ruku posmatraju progon svojih sunarodnika i braće, i tako prećutno podražavaju nasilje. Ćutanje vlasti Srbije, umjesto odlučnih poteza i adekvatne reakcije, ne samo na poslednje akcije već na ukupan odnos prema Srbima u Crnoj Gori, predstavlja čin veleizdaje svoje braće, koja su godinama izložena progonu i pretvoreni su u građane drugog deda.

I vlasti Srpske sjede skrštenih ruku, a populističke izjave dvorskim medijima ništa suštinski ne pomažu Srbima u Crnoj Gori, već su namjenjene domaćoj javnosti i prikupljanju jeftiniji političkih poena. Svoj odnos prema problemima Srba u Crnoj Gori režim u Republici Srpskoj pokazali su tokom rasprave i glasanja Deklaracije o položaju Srba u Crnoj Gori koju sam predložio Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada je SNSD glasao protiv Deklaracije ne želeći da se zamjere Milu Đukanoviću, koji je prijetio da im će blokirati imovinu koju posjeduju u Crnoj Gori.

Nedopustivo je nasilje i kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava pripadnicima jednog naroda u Evropi u 21-om vijeku, a posebno je sramno što Milo Đukanović u svemu  ima i podršku Evropske Unije. Emitovanje Tompsona i ustaških pjesama na „javnom servisu“, Radio-televiziji Crne Gore 9-og maja, na Dan pobjede nad fašizmom, još je jedna jasna poruka crnogorskog režima Srbima u Crnoj Gori.

Srpski narod u Crnoj Gori nema puno koristi od izjava u medijima pojedinih političara iz Srbije i Republike Srpske, već je potrebno odlučnije reagovati, skrenuti pažnju međunarodne javnosti, otvoriti pitanje u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, blokirati imovinu i račune čelnika crnogorskog režima u Srbiji, i dati jasno do znanja da niko nema pravo da progoni i krši osnovna prava jednom narodu i najbrojnijoj vjerskoj zajednici.

 

Nebojša Vukanović