Sramna i nedopustiva primjena sile na narodu

Nedopustivo je da Žandarmerija i Policija Republike Srpske, bez povoda, razloga i bez potrebe, primjenjuje silu nad svojim narodom, koji mirno protestvuje u Banjaluci kako bi skrenuo pažnju na svoj težak položaj i brojne nepravde u društvu. Ljudi samo žele da rade i pristojno od svog rada žive, što bi trebalo biti osnovno ljudsko i građansko pravo.

Svu odgovornost za incidente i nasilje snosi prije svega Dragan Lukač, prva palica Srpske, ministar unutrašnjih poslova koji je naredio prekomjernu primjenu sile želeći da pokaže silu i mišiće na svom gladnom narodu i sirotinji, umjesto na kriminalcima i korumpiranim političarima koji su nas doveli u ovako tešku situaciju. Jasno je da je cilj nepotrebne prekomjerne upotrebe sile zastrašivanje naroda i predupređivanje bilo kakvog otpora vlastima koji su izgubili svaki razum.

Policija sigurno ne bi reagovala na ovakav način da nema saglasnost i zeleno svjetlo Lukača, Dodika, Cvijanovićke i njihove marionete „premijera“ Viškovića, i na njima je sva odgovornost za dalji razvoj situacije i incidente.

Apelujem na ljude da se strasti smire i da se poštuju sve mjere tokom pandemije, ali i na vlasti da budu razumni, da ne provociraju i ne tuku svoj narod već da mu polože račune.

Opširnije u video snimku, na putu sam za Banjaluku, a policija mora biti svjesna da je ona tu da štiti, a ne tuče i napada svoj narod, koji je plaća i oprema da radi po zakonu, zavodi pravdu i red polazeći od vrha.

 

Nebojša Vukanović