palpal

Sramna Dodikova politizacija krize

Umjesto da se ponaša ozbiljno, odgovorno i državnički, prvo se konsultuje sa svim važnim političkim faktorima i intelektualcima, napravi konsenzus bar u vrijeme krize oko ključnih i vitalnih nacionalnih pitanja, Dodik i SNSD, nažalost, ponovo koriste političke krize za prikupljanje jeftinih političkih poenta i primitivni populizam.

Peticija i prikupljanje potpisa koju je pokrenuo Dodik preko sina Igora i portparola SNSD-a Radovana Kovačevića, koji je do nazad par godina, kao kadar SDP-a BiH, ismijavao Srbe i Republiku Srpsku nazivajući nas podrugljivo „Republikom Šumskom“, je pokušaj da se provjeri članstvo i baza sigurnih glasova, da se na prevaru dovedu novi glasači, kojima SNSD uzima lične podatke pod izgovorom odbrane napaćenog srpstva, a u stvari u pitanju je goli interes Partije.

Stavljati partijske interese u prvi plan u ovakvoj situaciji, umjesto da se zauzmu i dogovore politički stavovi Republike Srpske tek nakon širokih konsultacija i konsenzusa, govori da Dodik nikada nije bio ni „D“ od državnika. Umjesto što skuplja jeftine političke poene, Dodik bi trebao da pojasni kako je munjevito reagovao samo 15 minuta poslije Inckovog potpisa, i da li je sve ranije sa njim dogovorio?

Postaje sve očiglednije da je Dodik  ranije do detalja razradio plan kako da preokrene raspoloženje javnosti, jer mu je rejting bio na istorijskom minimumu, i da u dogovorenim igrama sa koalicionim partnerom Bakirom i Inckom pokuša da odigraš još jednu epizodu srbende i patriote kako bi manipulisao svojim narodom koga je opljačkao do gole kosti.

Zbog toga poziva opoziciju na sastanak i „jedinstvo“ kako bi joj, kao anakonda, slomio kičmu na populizmu, kao i septembra 2016. godine kada je prevario narod referendumom, čije plebiscitarne odluke nikada nisu sprovedene jer mu je cilj bio da dobije izbore, a ne da zaštiti narod i Republiku Srpsku od nasilja i odluka Ustavnog suda BiH i stranaca.

Dodik prvo mora da napusti koaliciju sa SDA i povuče se iz Zajedničkih institucija BiH, te da raskine koaliciju sa Bakirom i SDA u svim lokalnim zajednicama, ako želi da dogovara bilo kakve zajedničke korake sa opozicijom. U suprotnom jasno je kakve su mu namjere i ne treba upadati u njegovu zamku.

 

Nebojša Vukanović