Sprema li se smjena gen-seka Luke?

luka-petrovic (2).jpg

Svojom bezobzirnošću, beskrupuloznošću i brojnim prljavim poslovima koje je obavio, Luka Petrović je stekao veliki broj neprijatelja unutar samog SNSD-a. Mnogi su nezadovoljni njegovim radom jer je Partiju u potpunosti podredio svojim ličnim interesima, prije svega na istoku Republike Srpske. Lukin prvenstveni zadatak je da funkciju generalnog sekretara SNSD-a iskoristi za jačanje svoje pozicije, ostvari lične interese i realizuje namještene poslove, te ličnom kadrovskom politikom i imenovanjima nesposobnih poltrona kreira izborni inženjering koji će omogućiti njegovoj struji unutar SNSD-a da osvoji poslaničke mandate i funkije na predstojećim opštim izborima. Prvi cilj je da njegov šura Ilija Tamindžija postane poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, te da Mišeljić i drugi slijepi poslušnici iz Trebinja koje odabere, uđu u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Nezadovoljstvo unutar SNSD-a prema Luki je sve veće, pa odbori SNSD-a iz Zvornika i Banjaluke namjeravaju da uskoro od Dodika zatraže njegovu smjenu. Već je počelo tiho lobiranje iza kulisa kako bi se obezbjedila podrška unutar Partije. Sukobi različitih struja i interesnih grupa u poslednje vrijeme dobijaju na intezitetu, pa bi već na proljeće Luka mogao biti smijenjen sa funkcije gen-seka. Rezultat sukoba umnogome zavisi od stava šefa partije. Znajući gdje se nalazi centar moći, Luka je već godinama koristio poziciju u HET-u i Elektroprivredi kako bi ispunio želje vladici, Dodiku i Željki, iznio iz Hercegovine milione maraka namještajući unosne poslove dvorskim firmama. Zbog toga ima jaku poziciju kod Dodika, ali i on je nakon primjedbi počeo da bude sve više podozriv i obazriv prema gen-seku.  Svima je poznato da Luka pati od sindroma oceubice, jer je do sada skinuo glavu svima koji su mu pomogli. Luka je prvo zabio nož u leđa bivšim direktorima HET-a iz SDS-a, koji su mu dali hljeb i prvi posao. Svilan gajtan stavio je na vrat Dobroslavu Ćuku,  kako bi ga potisnuo i približio se Dodiku, da bi 2014. godine uz pomoć vladike Grigorija smijenio direktora HET-a Marka Mitrovića kako bi bio nosilac liste SNSD-a u Izbornoj jedinici 9 i postao poslanik. Mitrović je 2006. godine postavio Luku za šefa javnih nabavki, i omogućio da zloupotrebama tendera stekne veliku moć i bogatstvo, da bi mu Luka uzvratio smjenom i bacanjem u čuveni „Ševeningen“, dio HET u kome se pod izolacijom nalaze smijenjeni i nepodobni. Beskrupuloznost, bahatost i nedostatak bilo kakvih emocija i ljudskih osobina je vrlo cijenjena unutar SNSD-a, i mnogi su zahvaljujući ovakvim karakternim osobinama visoko napredovali unutar Partije i nakaradnog sistema koji je ona uspostavila. Dodik je isuviše iskusan, svjestan Lukine bezobzirosti i pragmatičnosti, i zna da bi mu Luka prvom prilikom zabio nož u leđa i izdao ga ukoliko bi tako spašavao svoju glavu, pa zbog toga gen-seka drži na distanci.

Osim u Partiji, Luka je svojim ponašanjem ušao u ozbiljan sukob i sa brojnim privrednicima, prije svega u Hercegovini. Uz slatkorječiva obećanja oni su mu prethodno puno puta pomogli, posebno u izbornim kampanjama i organizaciji „domaćinskih večera“.  Umjesto nagrade, Luka je prvo počeo da ih reketira traženjem raznih usluga i uvođenjem tzv „poreza za solidarnost“, da bi u poslednje vrijeme mnoge počeo istiskivati iz velikih poslova praveći kombinacije sa tajkunom Slobodanom Stankoivćem. Luka je ranije osnovao više firmi, koje formalno nisu u njegovom vlasništvu, kako bi namještenim tenderima izvlačio ogroman novac iz HET-a i Elektroprivrede RS, a u poslednje vrijeme došao je na ideju da osnuje veliku građevinsku firmu u Hercegovini u partnerstvu sa Slobodanom Stanovićem. Namjera je da pokupe kajmak u zajedničkom poslovima i namještenim tenderima, a da potpuno istisnu i uguše velike građevinske firme, koje sada žive zahvaljujući poslovima i velikim opasno investicijama Rodoljuba Draškovića. Mačku je očito mala teleća glava pa želi još više, ali sudeći po broju moćnika kojima se zamjerio, beskrupulozni Luka bi mogao uskoro da se zagrcne.

Struja Nebojše Radmanovića, koja je uprkos određenim trzavicama ostala vjerna Dodiku i Partiji, jako je zamjerila Luki Petroviću što je u javnosti lansirao priču o brojnim vilama i luksuznom životu Željka Kovačevića, direktora Elektroprivrede RS. Radmanović se zbog ovih podmetanja, koja mnogo štete Partiji,  lično žalio Dodiku. Iz potaje Lukinu smjenu priželjkuje Staša Košarac i ekipa SNSD-a iz Podrinja, jer ih direktno ugrožava u borbi za poslanički mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. Luka je samo u poslednjih godinu dana uklonio direktnog konkurenta Srđana Milovića u RiTE Gacko, skinuo glave direktorima HE Višegrad i više šumskih gazdinsatava. U Foči je postigao dogovor sa dr Veljkom Marićem o podršci Lukinoj struji, a zauzvrat bi Marić trebao dobiti funkciju rektora ili kompenzacioni mandat u Narodnoj skupštini RS. Cijela Partija na istoku Srpske podređena je njegovim ličnim interesima, i mnogi samo čekaju povod i okidač da skoče na beskrupuloznog gen-seka.

  Marko i Luka prije sindroma nastupa sindroma oceubice

Iako kupovinom Herceg televizije i lokalnih poratla Luka Lučiano Petović pokušava da dominira u javnosti i širi lažnu pozitivnu sliku o sebi, mnogi su razočarani njegovom strahovladom i izostankom realizacije bilo kog projekta i obećanja. Lukine vile, raskoš koju bahato pokazuje zidajući vile sa bazenima u Trebinju i Zagori, propali projekti, neispunjena očekivanja i distanca koju je napravio prema narodu i saradnicima, vratiće mu se kao bumerang u oktobru. Ostaje da se vidi da li će banjalučki i zvornički SNSD prije toga uspjeti u namjeri da ga smijeni sa funkcije generalnog sekretara SNSD-a, i tako značajno skreše krila koja su se puno razmahala.

 

Nebojša Vukanović