Špirić demantovao i sebe i RTRS, da li će neko odgovarati

Spiric demanti.jpg

Špirić demantovao i sebe i RTRS, da li će neko odgovarati

Radio-televizija Republike Srpske iznosila je neistinite i neprovjerene informacije da određene strane obavještajne službe i organizacije stoje iza protesta koji su održani u Banjaluci 14-og maja, potvrdio je Nikola Špirić, predsjednik Zajedničke komisije oda doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije. Komisija kojom predsjedava Špirić, nakon razgovora sa direktorom OBE jednoglasno je utvrdila da nisu tačne tvrdnje koje je danima iznosio RTRS da navodno OBA, Soroš, strane obavještajne službe i organizacije finansiraju i pomažu organizovanje protesta opozicije u Banjaluci. Demantovane su i besmislice vehabijama koji briju brade i dolaze da prave nerede, autobusima punim Bošnjaka iz Sarajeva i Zenice koji su trebali doći u Banjaluku.. Šprić se poslije samo mjesec dana posuo pepelom i demantovao samog sebe, jer je upravo on bio jedan od najglasnijih zagovornika teorije zavjere da opozicije mrzi i želi da destabilizuje Republiku Srpsku, da se u Banjaluci navodno sprema „makedonski scenario“, nemiri, sukobi i nasilno preuzimanje vlasti i institucija.

Špirić i co danima su preko RTRS, SRNE, Glasa Srpske nenarodnih novina i drugih režimskih medija bombardovali građane lažnim informacijama, dodatno dijelili narod i nepotrebno podizali tenzije i temperaturu do usijanja, pokazujući veliki strah i paranoju. Postavlja se logično pitanje da li će nakon zvanične potvrde da su svjesno i namjerno obmanjivali javnost i lagali građane, sada direktor i odgovorni urednici tvz „javnog servisa Republike Srpske“ podnijeti ostavke i odgovarati zbog kontinuiranog iznošenja neistina, kleveta, teških uvreda i optužbi na račun čelnika opozicije? Većina građana bila je i ranije svjesna da su Anđelković, Radun, Popović, Lažanski, dementni Dejan Lukić, koji sa papira čita pripremljena imena nekih Turaka paraobavještajaca, i ostali lažni analitičari samo obični plaćenici u službi režima koji imaju zadatak da upornim iznošenjem besmislenih optužbi i laži dezavuišu narod, izazovu apatiju i unesu dodatnu zabunu i nemir kod dijela nedovoljno obavještenih građana u Srbiji i Republici Srpskoj.

Takozvani „javni servis“ davno je dotakao samo dno i pretvorio se u palicu kojom se režim bori protiv kritičara i neistomišljenika, ali pitanje je do kada će urednici prolaziti nekažnjeno, i da li će nekada odgovarati za svakodnevnu kontaminaciju, izazivanje dubojih podjela u društvu i sistematsko trovanje napaćene nacije?
Slučajnosti kod nas su veoma rijetke, i treba naglasiti da su istovremeno sa prljavom kampanjom plaćenih analitičara Hidroelektrane na Trebišnjici predvođene Lukom Petrovićem nedavno direktnom pogodbom i bez objavljivanja obavještenja u javnosti prebacile 750 000 maraka na račun jedne firme u Beogradu za navodno proširenje servera. Ovo svakako nije jedina sporna javna nabavka ovog i drugih javnih preduzeća, i postoji osnovana bojazan i sumnja da se na ovaj način novci koriste između ostalog i za plaćanje lažnih analitičara i potrošenih udbaša.

Špirićev izvještaj i priznanje su jedan u nizu dokaza da režimski mediji nisu ništa drugo do fabrike laži koje u svom prljavom poslu ne poštuju kodeks ni minimum osnovnih pravila novinarstva. RTRS-u i drugim režimskim glasilima davno je prestala da vjeruje većine gledalaca, ali ipak biće potrebno dosta vremena da se počisti smeće i saniraju posledice višegodišnje kontaminacije.

Nebojša Vukanović