Socijalisti pred raskolom i cijepanjem

Cijepanje Socijalističke partije je jedna od tema o kojoj se poslednjih mjeseci dosta pričalo, a sudeći po poslednjim potezima socijalista i njihovog rukovodstva, oličenom u predsjedniku Petru dr Đokiću, cijepanje Partije po svim šavovima je neminovno. Veliko je nezadovoljstvo unutar stranke, a mnogi bi željeli da skinu predsjednika koji sve vuče na dno. Najnoviji potezi Londonskog đaka, koji je stao čvrsto u odbranu svoje miljenice, direktorice Inspektorata RS Danijele Batar, razljutilo je mnoge  jer je ranije hladnokrvno „pustio niz vodu“ Maksima Skoku, Srđana Ljubojevića, Ristu Marića, Milovana Čereka, Nikolu Jankovića, koji su bez otpora jednostavno uklonjeni.

Čudna  je i činjenica da je Đokić mjesecima ’’tihovao’’ i pravo se da je noj koji je zakopao glavu u pijesak i spava dok su ga poslanici opozicije i mediji razapinjali zbog brojnih afera, zloupotreba, izmišljenih diploma, propalih projekata, malverzacije i bahatosti, a iznenada se probudio da brani Danijelu Batar, blago rečeno nesposobnu direktoricu Inspektorata Republike Srpske. Za dobre poznavaoce to je samo nastavak „politike“ kakvu Đokić provodi otkako je došao na čelo partije.

Pored nesposobnih i ne baš najbistrijih kadrova, kojima je okružio i kojima je najveći kvalitet poltronstvo i slijepa odanost, Đokić insistira da bude okružen damama, a Danijela Batar spada u obje kategorije. Svi ostali, oni koji postižu bilo kakve rezultate u poslu kojim se bave, nisu ucijenjeni i korumpirani, za dr Đokića su prijetnja, meta za sječu i uklanjanje.

Lista uklonjenih socijalista je predugačka, a prema dobro obaviještenim izvorima u toku su završne pripreme za novu sječu crvenih knezova i uklanjanje kadrova. Prvi je Milenko Savanović, koga je Đokić pilatovski posjekao natjeravši njegovog bivšeg šefa kabineta i najbližeg saradnika da odradi prljavi posao i pokaže lojalnost Đokiću.

Nakon Savanovića, koji je otvoreno kritikovao Đokića, sledeći na listi za odstrel je predsjednik Izvršnog odbora Slobodan Protić, a nakon toga sprema se udar na Gorana Selaka i Srđana Todorovića. Upravo na poslanika iz Doboja Đokić i Batareva sumnjaju da je sa Sanjom Vulić osmislio „napad na Batarevu“, iako se i ne radi o napadu nego prostom i ublaženom iznošenju činjenica.


Đokić se bez razmišljanja odlučio za rizične poteze, na koje nije bio spreman ni kada je njegova ministarska funkcija bila u pitanju, ni kada su uklanjani brojni drugi kadrovi. Da razlog tome nije samo njegova „slabost“ prema ženskom polu, govore i podaci da je Batareva debelo upetljana u aferu koja će tek da se odmotava i istražuje a vezana je za nelegalne farmaceutske poslove i nabavku citostatika. Na istom „poslu“ je već duže vrrmena i doktorica Zdenka Gojković, poslanik Socijalista u prošlom sazivu NSRS i osoba od najbližeg povjerenja Petra Đokića. Gojkovićeva se navodno već duže vrijeme nalazi pod lupom istražnih organa upravo zbog citostatika, namjerno promašenih dijagnoza i „debelih“ provizija farmaceutskih firmi na različitim računima!


Batareva je, kako je Đokić nedavno samouvjereno poručio, ispunila očekivanja partije, ali očigledno  je ispunila i očekivanja onih koji koriste Inspektorat da zarade na ljekovima za najteže bolesnike, o čemu će se tek pisati.

Đokić je bacio kocku i krenuo na sve ili ništa, svjestan da nema ni snage ni uticaja da bilo šta promijeni. Njegov stari recept sječe partijskih kadrova kada se nađe u bezizlaznoj poziciji, ovaj put neće imati nikakvog efekta, jer opasnost mu i ne prijeti samo iz partije, nego od republičkih i državnih istražnih organa, kao i koalicionih partnera. Kao Damaklov mač, nad glavom mu je i dalje vidi insistiranje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na njegovom procesuiranju i brisanju sa političke scene, pa je Londonski đak veoma uznemiren i uplašen poslednjih mjeseci. Protić, Selak, Todorović i ostali „sumnjivi“ znaju šta im se sprema i pripremaju kontraudar, a na jesen će se vidjeti ko će u borbama crvenih izvući deblji kraj.


Ključ raspleta je u SNSD-u, čiji član Predsjedništva je upravo Sanja Vulić, koja nije poznata kao „solo igrač“ odnosno osoba koja bi uradila bilo šta bez naloga ili saglasnosti vrha SNSD-a, pa njene stavove ne treba posmatrati kao lični već partijski stav.

Ukoliko Đokić nekim čudom preživi na političkoj sceni i ovaj put, to znači da će u najskorije vrijeme „posjeći“ sve kadrove koji imaju bilo kakvu vrijednost ili uticaj u svojim sredinama, a to već nije cijepanje, nego raspadanje socijalista, tako da „operaciju“ neće preživjeti ni hirurg ni pacijent. Ukoliko padne, što je mnogo izvjesniji scenario, ostaje da se vidi da li će možda političku penziju provesti u Beču i Ljubljani, gdje prema mojim saznanjima ima sa mukom „zarađene“ nekretnine, ili možda u nekoj od ustanova zatvorenog tipa, jer se smjene i uklanjanja sve teže podnose.

Bilo bi dobro na kraju i pri odlasku  da Londonski đak u skorije vrijeme odgovori javnosti da li ima stanove u Beču i Ljubljani, kako ih je „zaradio“, i zašto se nije odlučio za London, grad svoje mladosti i studiranja, a ne prijestonice Austrije i Slovenije!?

 

Nebojša Vukanović