palpal

SNSD podržao Savjet ministara BiH!?

SNSD-u se nikada ne zna!? O (ne)dosljednosti i brojnim kopernikantskim preokretioma Dodikove partije mogao bi se napisati čitav niz romana, velikih istraživanj i doktorskih disertacija. Iako se u javnosti predstavljaju  kao ljuta opozicija, veliki kritičari rada zajedničkih institucija i Savjeta ministara BiH, svi poslanici SNSD-a danas su glasali za prijedlog Budžeta institucija BiH u 2018. godini? Posebno je iznenađujuće i zbunjujuće djelovala diskusija i pohvale poslanika Nikole Špirića.                           

Budžet je ključni dokument, i podrška poslanika SNSD-a pokazuje da Dodik i njegova stranka podržavaju rad Savjeta ministara BiH, iako su prethodnih mjeseci i godina iznosili veoma teške optužbe za loš rad, opstrukcije, izdaju, i tako pokušali prebaciti odgovornost za tešku ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj i BiH. Današnje glasanje i podrška SNSD-a Savjetu ministara BiH, još jednom razobličava kvazi-politiku i svo licemjerstvo Dodikove stranke.                               

Vladi Željke Cvijanović prijeko je potreban novi aranžman i kredit MMF-a, kako bi uz emitovanje stotina miliona maraka obveznica i trezorskih zapisa uspjela da nekako održi socijalni mir, te upornim ponavljanjem laži i spinova prikrije ekonomski kolaps do oktobarskih izbora. Dodik i Cvijanovićka su spremni apsolutno na sve ustupke, koje kreiraju domaći i strani kreditori, kako bi obezbjedili nove kredite i novac za krpljenje budžetskih rupa. Ne treba imati nimalo sumnje da će Vlada Republike Srpske nakon Ljubije, krenuti u prodaju Elektroprivrede RS,  potom Šuma Srpske, preostalih javnih preduzeća i prirodnih resursa Republike Srpske, sprovodeći neoliberalnu dogmu svjetskih bankara i moćnika, i pretvarajući nas u poslednju evrospku koloniju.                    

Zanimljivo je da je u jednom u nizu kopernikanskih obrta, Milorad Dodik prošle godine oštro kritikovao MMF, tvrdio da su njegova nametnuta ekonomska rješenja i privatizacija odgovorni za krah privrede i da su jadne zemlje koje zavise od MMF-a. Ipak stiješnjen uz zid sa praznom državnom kasom, Dodik i njegova vlada su prihvatili sve uslove MMF-a i Svjetske banke, i spremni su na nove ustupke, namete, rasprodaju Republike Srpske kako bi nacionalnom izdajom omogućili dalji opstanak na vlasti.

 

Nebojša Vukanović